Sınıf Tavrı YK Üyesi Kemal Parlak: Metalde süreci işçilerin fiili mücadelesi belirleyecek

Sınıf Tavrı Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Parlak, metal iş kolunda patron sendikası MESS'le alınan uyuşmazlık kararı sonrası sürece ilişkin konuştu.

Sınıf Tavrı YK Üyesi Kemal Parlak: Metalde süreci işçilerin fiili mücadelesi belirleyecek

Metal iş kolunda yaklaşık 150 bin işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmeleri’nde (TİS) patron sendikası MESS’in ile anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararından önceki son durak olarak arabuluculuk toplantıları yapılıyor. 

Patronların işçilerin taleplerini kabul etmek bir yana ağır sömürü koşullarını dayattığı TİS görüşmelerinde tarafların masadan kalkmasına ramak kala, Birleşik Metal-İş Sendikası ilk uyarı eylemini bugün Gebze’de gerçekleştireceği yürüyüş ve sonrasında basın açıklamasıyla yapacak. 

TİS görüşmeleri sonrası gelişmeler devam ederken, Sınıf Tavrı Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Parlak sürecin önemine ve olası sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Metal iş kolunda yapılan toplu iş sözleşmelerinin Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihinde önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Parlak, işçi sınıfının burjuvaziyle en amansız karşı karşıya geldiği sektörlerden birinin metal sektörü olduğunu belirtirken, DGM direnişi, 15-16 Haziran eylemlerini, 77-78 MESS grevlerini hatırlattı.

1998’de sarı sendika Türk Metal’in grup TİS’ine imza atmasıyla bir gecede 45 bin işçinin Türk Metal’den istifa ettiğini hatırlatan Parlak, “2010 TİS’inde BMİS’in imza atmaması sonra önemli bir kazanım elde edildi. Daha sonra 2014 ve 2016’da da benzerleri oldu. Grevler her ne kadar ertelense de özellikle BMİS’in fiili mücadelesi sonrası önemli kazanımlar elde edildi. Aynı süreç 2014-2016 TİS’lerinde de yaşandı. Renault işçileri Türk Metal’den istifa etti.” dedi.

İŞÇİLERİN FİİLİ MÜCADELESİ BELİRLEYECEK

Benzer bir sürecin bu sene yaşanacağını düşündüğünü kaydeden Parlak, arabulucu görüşmesinde herhangi bir sonucun çıkacağının beklenmemesi gerektiğini söylerken, “Türk Metal Sendikası’nın işçileri satma olasılığı her zamanki gibi yüksektir. MESS bu sene grup toplu iş sözleşmesinde 3 yıllık sözleşmeyi dayatıyor. Birleşik Metal-İş ilkesel olarak buna karşı çıkıyor ve kabul etmeyeceğini söylüyor. Cuma günü yapılacak görüşmeler sonrasında muhtemelen önümüzdeki hafta grev kararı alacak ve uygulama tarihi belirlenecek.” diye konuştu. 

Alınacak grev kararına karşı AKP’nin cevabının ise beklendiği üzere OHAL’i bahane edip yasak ilan etmek olacağını dile getiren Kemal Parlak, bu aşamadan sonra işçilerin fabrikalardaki fiili mücadelesinin süreci belirleyeceğini ve bu anlamıyla BMİS üyesi işçilerin öncülüğünde mücadelenin yine yükseleceğini ifade ederken, önümüzdeki günlerde metal iş kolunda sıcak gelişmelerin beklenebileceğini kaydetti.

http://gazetemanifesto.com/2018/01/04/metal-iscileri-alanlara-cikiyor-bmis-baskani-serdaroglu-manifestoya-konustu/