Ücretli öğretmenlik gerçeği

Zeynep A. Tuncer Son dönemlerde ideal öğretmen nasıl olmalı furyası gündemden düşmüyor ve eleştiriler her daim eğitimciler üzerinde uçuşuyor.  Tüm bu konuşmalarda kimse henüz 25 yaşında işsizlik nedeniyle bunalım yaşayıp en sonunda hayatına son veren Merve öğretmeni ya da ataması yapılamadığı için 33 yaşında intihar etmiş Alim öğretmeni hatırlamıyor ya da bahsetmekten çekiniyor. Maalesef atanamayan... View Article

Ücretli öğretmenlik gerçeği

Zeynep A. Tuncer

Son dönemlerde ideal öğretmen nasıl olmalı furyası gündemden düşmüyor ve eleştiriler her daim eğitimciler üzerinde uçuşuyor.  Tüm bu konuşmalarda kimse henüz 25 yaşında işsizlik nedeniyle bunalım yaşayıp en sonunda hayatına son veren Merve öğretmeni ya da ataması yapılamadığı için 33 yaşında intihar etmiş Alim öğretmeni hatırlamıyor ya da bahsetmekten çekiniyor.

Maalesef atanamayan öğretmenler çözümü özel sektör çerçevesi içinde yani ücretli öğretmenlik yapmakta buluyor. Fakat bu çerçevede var olan abartı çalışma saatleri, saat başına ödenen komik rakamlar ve güvencesiz çalışma, özellikle genç öğretmenler için umutsuzluk basamağına atılmış bir adım olmaktadır..

Eğitimi bel aşağı çekmekten geri kalmayan özel sektör artık dönemlik ücretli öğretmen çalıştırmaktan da çekinmiyor. Bu durum karşısında düzgün bir hayat planlamasından mahrum kalan genç öğretmenler en azından güzel duyumlar alarak mesleki bir karşılık beklerken, “Ne iş yapıyorlar? Daha ne verelim? Git git gel. Beğenmeyen başka iş yapsın” ya da Kendinizi sadece öğretmenliğe kitlemeyin gibi iktidar söylem ve fikirleri ile adeta hak edilmemiş mesleki bir azarlama, beraberinde ise sözde çözümlerle karşılaşıyordu.

Her bir merdiven basamağında karşılaşılan çöküntü, işsizliğin de eklenmesi ile mesleki tanım, can derdinin önüne hızla geçiyor ve gün geçtikçe sayısı artan aşağıda mevcut kara listenin oluşmasından kaçınamıyordu.

25 yaşında intihar eden Sosyal Bilgiler Öğretmeni Merve Çavdar

33 yaşında intihar eden Beden Eğitimi Öğretmeni Alim Koç

26 yaşında ruhsatsız tabancı ile kafasına bir el ateş ederek intihar eden Öğretmen Esra Temur

27 yaşında bir gecekondu tavanında ipe bağlanmış intihar eden Coğrafya Öğretmeni İbrahim Yeşilbağ

23 yaşında sosyal medya hesabında son yazısını yazan Sosyal Bilgiler Öğretmeni İsa Erdoğan

25 yaşında maddi sıkıntıda olan ve kız arkadaşından aldığı borcu ödeyemeyince kendini kemerle boğarak yaşamına son veren Öğretmen Doğukan Özyılmaz

Ve her defasında listeye eklenen yeni isimler ve dramlar..

2000’li yıllardan itibaren onlarca öğretmen intiharı vakası görülüyor. Son 3 yılda ise sayıları 600’ü aşmış KHK ihracı öğretmenlere farklı trajik kara listeler doğurmaya devam ediyor.

Yine 2000’li yıllara girerken 60.000 civarı sayıda seyreden atanamayan öğretmen sayısı, 2018 yılında ise 300.000 sayısına ulaştığını kaynaklar çığlık atarak gösteriyor. Tüm bunlara ek, değişen, halen oturamamış eğitim sistemi, yenilenmek yerine kapanan köy okulları ile içeriği beraberinde sürekli oynanan ders başı saatleri mesleki anlamda istihdam gücünü daha da düşürüyor.

Tüm bu rakamlar beraberinde %30 hız artışı ile devam ederse, hesaplar 2020 yıllara geldiğimizde atanamayan öğretmen sayısının maalesef ki 1 MİLYON gibi bir rakama erişebileceğini söylemektedir. Bu durum ise sürekli artan trajik listelerin kaçınılmaz artışı demektir.