Salih Müslim: Ruslarla çıkarlarımız örtüşürse onlarla ittifak kurarız

PYD Eski Eş Başkanı Salih Müslim, Almanya Haber Ajansı’na (DPA) verdiği röportajda, ABD ile olan işbirliği ilişkilerinin sonsuza kadar devam etmeyebileceğini söyledi

Salih Müslim: Ruslarla çıkarlarımız örtüşürse onlarla ittifak kurarız

PYD Eski Eş Başkanı Salih Müslim, Almanya Haber Ajansı’na (DPA) verdiği röportajda, ABD ile olan işbirliği ilişkilerinin sonsuza kadar devam etmeyebileceğini söyledi. Müslim, “Kürtlerin Suriye’de kurduğu ittifaklar çıkar odaklıdır. Bu yüzden Esad dahil herkese ittifak kapımız açık” dedi. Menbiç konusuna da değinin Müslim, “ABD ve Türkiye şu an ittifak halinde buna rağmen Menbiç’i savunacak gücümüz var” dedi.

Türkiye ve ABD arasında varılan Menbiç anlaşmasına dair yorum yapan Müslim, şunları söyledi;

“İşlerin farklı olmasını isterdik. Ancak olan oldu. Nihayetinde biz ABD’nin kararlarına mahkum değiliz. Amerikalılar kendi çıkarlarına göre kararlar veriyor. Aynı şekilde bizim de çıkarlarımız gereği ittifaklarımız var. Hiç kimsenin kölesi ya da hizmetçisi değiliz, kendi politikalarımız var. Amerikalılarla çıkarlarımız örtüşürse onlarla devam ederiz. Ruslarla çıkarlarımız örtüşürse onlarla ittifak kurarız. Hatta Beşar Esad ile bile çıkarlarımız örtüşürse ittifak kurabiliriz”

“Menbiç’i savunacak gücümüz var”

Röportajında, Menbiç’te bundan sonra izleyecekleri yol haritası hakkında açıklamalarda bulunan Müslim, “Daha önce Afrin’de bir komplo sahnelenerek, Doğu Guta’dan silahlı grupların tahliye edilmesi konusunda Afrin, Türkiye’ye teslim edildi ve burada meydana gelen katliamlara göz yumuldu. Şimdi de ABD ve Türkiye Menbiç için ittifaka varmış durumda. Ancak Menbiç’de kararları veren askeri ve sivil iki meclisimiz var. Bu meclislerimizin Menbiç’i savunma gücü var” şeklinde konuştu.

Müslim röportajında, ABD ile olan ittifaklarının IŞİD’e  karşıtlık üzerine kurulduğuna ve ebedi olmadığına dikkat çekti.

Salih Müslim, sözlerini şöyle sürdürdü;

“ABD, savaşçılarımızın kanlarıyla kazandığımız bölgelerden, Türkiye’den bazı çıkarlar elde etmek için taviz veriyor. Belki de Suriye’deki başka bölgeler karşılığında. Bu, Afrin’de olduğu gibi bize yapılmış büyük bir zulümdür. Ama oradaki direnişimiz sürüyor. Her şey mümkün. İttifaklarımız yalnızca bir ülkeyle sınırlı kalmayacak.”

“Herkes nasıl çıkarlarını düşünüyorsa biz de öyle düşüneceğiz”

Beşar Esad’ın Kürtleri diyalog ya da savaş seçenekleri arasında bırakması halinde ne yapacaklarına dair soruyu cevaplandıran Müslim, “Böyle bir şey olmayacaktır. Kapılarımız herkes ile diyaloğa her zaman açıktır. Esad’in sözlerini değiştirdiğini gördük. Bundan iki ay önce bizi terörist olarak niteliyordu şimdi ise bizimle diyalogdan bahsediyor. Bu bir ilerlemedir. Herkes nasıl çıkarlarını düşünüyorsa biz de öyle düşüneceğiz” şeklinde konuştu.

Müslim, Kürtlerin Esad’la diyalog kurması halinde federalizmden vazgeçme ihtimali olup olmadığına dair sorulan soruyu ise şöyle cevapladı;

“Diyalog ön şartsız olacaktır. Biz, Suriye’den uzak olmayı istemiyoruz, demokratik bir Suriye istiyoruz. İsimlendirmeler önemli değildir. Bize ve ülkemizin bütün kesimlerine demokratik haklarımızı sağlayan neyse onu istiyoruz. Diyalog, görüşmelerin sonunda herkesin haklarının garanti altına alınacağı bir toplumsal sözleşme imzalanacak.”

Bir kaç gün önce Suriye’ye yakın bir muhalif heyetin Kamışlı kentine ‘Gözlem ziyareti’ denebilecek bir ziyaret gerçekleştirdiğini ifade eden Müslim, “Heyet üyelerini uzun zamandır tanıyoruz. Kamışlı’ya gelip Arap-Kürt bütün gruplarla toplantı gerçekleştirdiler” dedi.