Rusya: Uçağımızı Suriye düşürdü

Rusya, dün Hmeymim üssü yakınlarında 15 asker taşıyan IL-20 tipi uçaklarını Suriye’nin düşürdüğünü açıkladı.

Rusya: Uçağımızı Suriye düşürdü

Rusya, dün Hmeymim üssü yakınlarında 15 asker taşıyan IL-20 tipi uçaklarını Suriye’nin düşürdüğünü açıkladı. Rusya, uçağın İsrail jetleri yüzünden Suriye hava savunma sisteminin hedefi olduğunu belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, dün Hmeymim üssü yakınlarında 15 askerle birlikte radardan kaybolan IL-20 tipi uçağının Suriye ordusunun S-200 savunma sisteminden fırlatılan bir füzeyle vurulduğu belirtildi. Açıklamaya göre İsrailli pilotlar uçağı Suriye hava savunma sisteminin bulunduğu bölgeye sürükleyip kalkan olarak kullandı. Açıklamada, İsrail’in Suriye’nin operasyonundan 1 dakika önce Rusya’yı kırmızı hattan bilgilendirdiği, bunun IL-20’nin güvenli alana geçmesine olanak sağlamadığı kaydedildi. Rusya, İsrail’e uygun şekilde karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu da belirtti.

“İsrail askerlerinin sorumsuz davranışı yüzünden…”

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, şu açıklamayı yaptı:

“İsrail tarafından yapılan bu provokasyonu düşmanca olarak nitelendiriyoruz. İsrail askerlerinin sorumsuz davranışı yüzünden 15 Rus askeri öldü. Bu kesinlikle Rusya-İsrail ilişkilerinin ruhuna aykırı.

“Kasıtlı olarak yaptılar”

İsrail hava kontrol sistemleri ve F-16 pilotları Rus uçağını görememiş olamaz, zira uçak 5 kilometre irtifadan sonra inişe geçmişti. Kasıtlı olarak bu provokasyonu yaptılar.

FRANSA: İLGİMİZ YOK

Reuters’e konuşan Fransız askeri kaynak Rus uçağının kaybolmasında Fransa’nın hiçbir bağlantısı olmadığını ifade etti.