Rus basını: Türkiye Rusya'ya garanti verdi

Rus basını, Suriye'nin Afrin kentine düzenlenen operasyon öncesi Ankara-Moskova hattında gelişen perde arkasındaki ayrıntıları mercek altına aldı.

Rus basını: Türkiye Rusya'ya garanti verdi

Rusya basını, Türkiye’nin Suriye’nin Afrin kentine başlattığı operasyonun kapsamının Afrin dışına çıkmayacağına dair Moskova’ya garanti verdiğini yazdı.

TürkRus‘un aktardığına göre, Kommersant gazetesi, Rusya Savunma Bakanı General Sergey Şoygu ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın 18 Ocak’ta Moskova’da bir araya geldiği hatırlattığı haberinde, “Rusya Savunma Bakanlığı’na yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre, Rusya, operasyonun yürütüleceği yerin sınırlarının net olarak belirlenmesini istedi. Türk tarafı, Afrin’i ‘nihai ve değişmez hedef’ olarak belirledi ve harekatın alanının genişletilmeyeceğine dair söz verdi” ifadelerini kullandı.

Gazeteye değerlendirmede bulunan Moskova Carnegie Merkezi Müdürü Dmitri Trenin, “Moskova’nın Kürtlerin arkasında durmamasının bir mantığı var. Rusya, Türkiye’nin güvenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak istemesini anlıyor. Moskova, PKK’yı desteklemiyor. Türkiye’nin bölünmemesi Rusya’nın çıkarına” dedi.

“KRİZİN SONA ERMESİ İÇİN KÜRT SORUNUNDA ÇÖZÜM ŞART”

Ancak diğer yandan Rusya’nın, Suriye krizinin çözümü için Kürt sorununun çözümünün de şart olduğunu düşündüğünü savunan uzman, “Moskova, Ankara ve Şam’ın arzularının aksine, Kürtleri müzakerelere çekmeye hazır. Türkiye’nin meşru çıkarları ile, Ankara’nın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kişisel ihtiraslarının birbirinden ayrı tutulması önemli” yorumunu yaptı.

“RUSYA AFRİN’İ VERİP KONGRE İÇİN DESTEK ALABİLİR”

Strateji ve Teknoloji Analiz Mekezi Müdürü Ruslan Puhov ise, “Kürtlerin arkasında ABD var. Erdoğan ise operasyonu Kürtlere karşı yapıyor. Türkiye’nin ABD ve genel olarak Batı ile ilişkileri giderek daha düşmanca bir hal alıyor. Bu durumda Rusya, Türkiye’ye Afrin’i verip, bunun karşılığında Ankara’nın Suriye Ulusal Diyalog Kongresi için desteğini alabilir” değerlendirmesinde bulundu.