Rastgele ateş açarak 4 kişiyi öldüren polise 'taksirle' öldürmeden 11 yıl hapis

Hakkari Yüksekova'da kobra tipi zırhlı araçtan rastgele ateş açarak 4 kişiyi öldüren polis hakkında "taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yararlanmasına sebep olmak"tan 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verildi.

Rastgele ateş açarak 4 kişiyi öldüren polise 'taksirle' öldürmeden 11 yıl hapis

Hakkari Yüksekova’da kobra tipi zırhlı araçtan rastgele ateş açarak 4 kişiyi öldüren polis hakkında “taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yararlanmasına sebep olmak”tan 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verildi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, 8 Ekim 2016’da, konvoyla birlikte seyir halinde olan kobra tipi zırhlı polis aracının kulesindeki makineli tüfekten açılan rastgele ateş sonucu 15 yaşındaki Serhat Buldan ile Rahmi Safhalı, Necdet İşözü ve Aydın Tümen hayatını kaybetmiş, Şemsettin Kaya ve Mehmet Ali Kaya ise yaralanmıştı.

Zırhlı aracın nişancısı polis memuru İ.M. hakkında “taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olmak”tan açılan davanın duruşması Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, mağdurların avukatı, sanık polis İ.M’nin kasıt ile ateş ettiğinin tespit edildiğini ve “taksir” değil, “olası kast” durumunun olduğunu ifade etti.

Duruşmada iddia makamı, mütalaasını yineleyerek, sanığın “bilinçli taksirle davrandığının” görüntülerden, bilirkişi raporlarından ve tüm dosya içeriğinden anlaşıldığını belirtti. Savcı, sanığın TCK’nın 85/2, 22/3 ve 63 maddeleri uyarınca cezalandırılmasını istedi.

Duruşmada mağdurların avukatı İbrahim Alptekin, soruşturma ve keşif aşamalarında avukatların dahil edilmediğini belirterek, kobra aracının 3 aşamalı güvenlik sisteminin bulunduğunu, aracın emniyetten çıkmasından sonra bu güvenlik kilitlerinin devre dışı bırakıldığını, sanığın ifadelerine itibar edilmemesini istedi. Sanığın eğitimli biri olduğunu kaydeden Alptekin, “İnsan öldürme üzerine eğitim almıştır ve nihayetinde bunu başarmıştır. İlk ateşte kurşun kasaya isabet etmiştir. Bunun devamında namluyu başka yere çevirmesi gerekirken, ateş etmeye devam ediyor ve 4 kişinin hayatına son veriyor. Sanık nasıl daha fazla insan öldürebilirim diye hareket ederek, insanların en yoğun olduğu yere yönlendirmiştir” diye konuştu.

Alptekin, sanığın, “bilinçli taksirle öldürme” fiilinden değil, “olası kast” ile cezalandırılmasını talep etti.

Tutuklama talebi reddedildi

Mahkeme, İ.M’yi savcı mütalaasına uygun şekilde 10 yıl hapis ile cezalandırdı ancak “bilinçli taksir” durumu olduğunu belirtip cezayı 1/3 oranında artırdı. Daha sonra ise sanığın geçmişi ve pişmanlığı göz önünde bulundurularak indirime gidildi ve toplamda 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verildi.

Sanığın tutuklanması talebi ise reddedildi.