Sağın üç temsilcisi

Sağın üç temsilcisi

23-09-2018 13:45

Adnan Menderes’in idamının yıldönümünde PUSULA’da Türkiye’yi emperyalist sisteme ve emekçileri parababalarına bağlayan bu üç ismi inceliyoruz.

Türkiye’nin sağ iktidarlarının geride bıraktığımız üç önemli figürü var. İlki büyük toprak sahibi Adnan Menderes, ikincisi ABD şirketi Morrison-Knudsen’in mümessili Süleyman Demirel ve üçüncüsü 24 Ocak kararları ile Türkiye’nin emperyalizme entegrasyonunu başlatan Turgut Özal. Bugünlerde demokrasi kahramanı ve büyük birer devlet adamı gibi sunulan bu sağcıların gerçekte ne olduklarının unutulmaması gerekiyor. Adnan Menderes’in idamının yıldönümünde bu hafta PUSULA’da Türkiye’yi emperyalist sisteme ve emekçileri parababalarına bağlayan bu üç ismi inceliyoruz.

Derin Demir’in Adnan Menderes’i anlattığı “Menderes’i nasıl bilirsiniz?” başlıklı giriş yazısının yanı sıra Gökmen Kılıç’ın Süleyman Demirel hakkındaki “Tüccar siyasetin “babası” Demirel” ve Kamil Tekerek’in Turgut Özal’ı ele aldığı “Özal’lı yıllar ve icraatın içinden” başlıklı yazılarıyla iyi okumalar diliyoruz.

PUSULA YAZILARI

PUSULA 1 | Menderes’i nasıl bilirsiniz?

PUSULA 2 | Tüccar siyasetin “babası” Demirel

PUSULA 3 | Özal’lı yıllar ve icraatın içinden