İdlib'den Suriye'nin Geleceğine

İdlib, Suriye’de nihai çözüm öncesinde son büyük düğüm olarak çözülmeyi bekliyor. Bu hafta PUSULA’da Suriye’nin geleceğinde Türkiye’nin de parçası olacağı süreci inceliyoruz.

İdlib'den Suriye'nin Geleceğine

Türkiye, Rusya ve İran arasında üst üste yapılan görüşmelerin ardından İdlib’in özellikle yabancı cihatçılardan temizlenmesi için ilk anlaşmalar sağlandı. Türkiye’nin emperyalizmin bölgeye dönük planlarında daha büyük bir rol oynama hevesiyle destek sağladığı cihatçıların temizlenmesinde ise emperyalist ortaklarının yanı sıra Suriye ve destekçileri Rusya ve İran tarafından da daha fazla rol alması için öne sürülüyor. İdlib, sonuçta, Suriye’de nihai çözüm öncesinde son büyük düğüm olarak çözülmeyi bekliyor. Bu hafta PUSULA’da Suriye’nin geleceğinde Türkiye’nin de parçası olacağı süreci inceliyoruz.

H.Murat Yurttaş’ın Türkiye açısından İdlib’de yaşanacak süreci değerlendirdiği “Türkiye’nin İdlib sınavı” başlıklı giriş yazısının yanı sıra Alev Doğan’ın Cenevre ve Astana görüşmelerinde yaşananlar hakkındaki “Cepheden diplomasiye: Cenevre ve Astana süreçleri”, Behzat Ulucan’ın Astana görüşmelerinde belirlenen çatışmasızlık bölgelerinin kurtarılması sürecinde yaşananları ele aldığı “Astana’dan Soçi’ye” ve Erkin Öztok’un İdlib’deki örgütleri incelediği “İdlib’de cihatçı denklemi” başlıklı yazılarıyla iyi okumalar diliyoruz.

PUSULA YAZILARI

PUSULA 1 | Türkiye’nin İdlib sınavı

PUSULA 2 | Cepheden diplomasiye: Cenevre ve Astana süreçleri

PUSULA 3 | Astana’dan Soçi’ye

PUSULA 4 | İdlib’de cihatçı denklemi