Patronlar 'Sanayici maaş ödeyemiyor' dedi, işsizlik maaşlarına göz dikti

Ankara Sanayi Odası'nın (ASO), işçilerin maaşının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödenmesini istedi.

Patronlar 'Sanayici maaş ödeyemiyor' dedi, işsizlik maaşlarına göz dikti

Birçok firma kur ve faiz artışlarına dayanamayıp iflasa sürüklenirken, krizi bahane eden patronlar maliyetleri işten atılanlar için oluşturulmuş fona yıkmanın peşine düştü.

Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) “birçok sanayicinin maaşları ödeyemediği için işçi çıkarma aşamasına geldiğini” bildirip işçi maaşlarının 6 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmesini talep ettiği öğrenildi. ASO, kur artışı yüzünden bankaların sanayicilerden ek kredi teminatı istemeye başladığını da ekonomi yönetimine iletti.

Sözcü’den Erdoğan Süzer‘in aktardığına göre, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, ekonomi yönetimine sundukları “çözüm paketi”nin ayrıntılarını anlattı. Ekonomide yaşanan durumu ‘kriz’ yerine, ‘Ekonomik Darboğaz’ olarak niteleyen Özdebir, bu ‘darboğaz’ın aşılması için hazırladıkları raporu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanı sıra sanayi, ticaret ve ulaştırma ile ilgili bakanlara sunduklarını söyledi.

Ekonominin içinde bulunduğu durum nedeniyle çok sayıda sanayicinin fabrikalarda çalıştırdığı işçilerine maaş ödeyemez hale geldiğini belirten Özdebir, destek verilmemesi halinde bu firmaların işçilerini işten çıkaracağını söyledi. “Aslında birçok firma için bu darboğaz durumu geçici.” diyen Özdebir, firmalara bu süreçte maaş desteği talep etti, böylece süreç “düzeldiğinde” yeni işçi almak durumunda kalmayacaklarını kaydetti.

“Kısa çalışma ödeneği” sistemi öneren Özdebir, “Sistemin mevzuatı hazır ama karar alınması lazım. Ben bugün o işçileri işten çıkarsam hepsine Fon’dan zaten işsizlik maaşı verilecek. İnsanlar işsiz kalacağı gibi bu işin Fon’a bir maliyeti olacak. Onun yerine insanlar işinde kalsın, çalışılan sürenin maaşını patron, işçinin izinde olduğu dönemin maaşını da Fon ödesin. Bu düzenlemenin 6 aylık bir dönem için hayata geçirilmesi gerektiğini ilgili bakanlara ilettik” dedi.