'Patlayıcı yüklü gemi Türkiye'yi zor durumda bırakabilir'

Türkiye'den kalktıktan sonra Yunanistan tarafından durdurulup limana çekilen geminin AB'nin kara listesinde olduğu ortaya çıktı.

'Patlayıcı yüklü gemi Türkiye'yi zor durumda bırakabilir'

Avrupa Birliği yetkilileri ile işbirliği içerisinde ‘Andromeda’ inceleme altına altına alan Yunanistan istihbaratı ve güvenlik birimleri yeni bilgilere ulaştı.

ViraHaber‘in aktardığına göre, Tanzanya bandıralı ‘Andromeda’ isimli geminin kaptanı Teodoros Rellos, yükün bir Türk firmasına ait olduğunu, adını açıklamadığı bu firmanın kendisine 440 bin dolar borcunu ödemediğini belirtirken, “Türk firmasından kazık yedim” dedi.

Rellos, geminin Kasım ayı sonlarından beri Akdeniz sularında dolaştığını öne sürerken, “Yükü nedeniyle hiç bir ülke limanlarına demir atmamıza izin vermiyor. Yasadışı hiç birşey yapmadım. Geminin yükü ile ilgili belgelerin tümü yasal.” ifadesini kullandı.

İLK KEZ 2015’de DURDURULDU

Yapılan araştırmada geminin 2015 yılından beri Atina’nın radarında olduğu kaydedildi. Buna göre, Yunanistan güvenlik güçleri gemiyi ilk kez 2015 yılında İyonya Denizi’nde durdurmuş ve gemide yine patlayıcı yapımında kullanılan maddeler bulunmuştu. O tarihten itibaren bu gemi AB’nin kara listesine alınmıştı.

‘Andromeda’ bu kez Girit açıklarında tespit edildi. Güvenlik kaynaklarının verdiği bilgilere göre gemide 29 konteyner bulunmaktaydı. Bu konteynırlar patlayıcı imalatında kullanılacak malzemelerle doluydu.

Yunanistan’ın Girit açıklarında durdurduğu, ambarında patlayıcı imalatında kullanılan malzemeler bulunan geminin uluslararası alanda Türkiye’yi zor durumda bırakabileceği belirtiliyor.