NATO zirvesinde Erdoğan ve Çipras arasında gerilim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel’deki NATO zirvesinin ikinci gününde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.

NATO zirvesinde Erdoğan ve Çipras arasında gerilim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel’deki NATO zirvesinin ikinci gününde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi. Görüşme, liderler için ayrılan basına kapalı bölümde 1 saat 45 dakika sürdü.

Erdoğan tarafından dile getirilen, Lozan Anlaşması’nın güncellenmesi konusuyla başlayan gerilim, Yunanistan’da bulunan ve 15 Temmuz darbe girişimine katılan askerlerin sığınma taleplerinin Yunanistan tarafından onaylanması, Türkiye’ye iade edilmemesi ve Kıbrıs konularıyla bir süredir devam etmekteydi. Çipras ise Ege Denizi’ndeki ihlallere son verilmesi ve Türkiye’de tutuklu bulunan iki Yunan subayın salıverilmeleri taleplerini bir süredir yüksek sesle dillendirmekte.

Çipras 3 gün önce, 24 Haziran seçimleri sonrası Erdoğan’ın yemin törenine katılan Dışişleri Eski Bakanı Milletvekili Dora Bakoyannis’e Yunanistan hükümetine danışmadan törene katıldığı gerekçesiyle tepki göstermiş ve “2 Yunan subay Türkiye tarafından nedensiz ve aleyhlerinde herhangi bir suçlama yöneltilemeden 4 aydır hapiste tutuklu kaldıkları bir anda, ana muhalefet partisinin bazı yetkililerinin, Erdoğan’ın yemin törenine üstelik Yunan hükümetine danışmadan katılmaları kabul edilmezdir” demişti.

Erdoğan ve Çipras’ın görüşmesinin ardından Çipras basın toplantısı düzenledi. Çipras, 15 Temmuz sonrası Yunanistan yargısından sığınma isteyen sekiz Türk askeri ile Türkiye’de halen tutuklu bulunan iki Yunan askeri arasında bir bağlantı görmediğini ve Yunanistan yargısının bağımsız olduğunu Erdoğan’a ilettiğini belirtti. Görüşmede ek olarak AB ve Türkiye arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasını ve Ege’deki gerilimi konuştuklarını aktaran Çipras, Türkiye ile ilişkilerde “henüz kullanılmamış bir potansiyel” olduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın sitesi ise görüşmeyi “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras’ı kabul etti” şeklinde vererek fotoğraf paylaşmakla yetindi.