Moody's: Türkiye'ye dış şok riski yükseliyor

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin bankacılık sistemi için görünümün negatif olduğunu bildirdi.

Moody's: Türkiye'ye dış şok riski yükseliyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisinin gidişatı ile ilgili olumsuz değerlendirmeler içeren bir açıklamada bulundu.

Avrupa ülkeleri kredi notlarından sorumlu Moody’s yetkilisi Dietmar Hornung, düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada Türkiye’ye ilişkin, “Durumu izliyoruz, ülkenin (siyasi ve jeopolitik açıdan) hangi yolda gideceğini göreceğiz” dedi.

Moody’s, Türk bankaları için faaliyet ortamının, yavaşlayan ekonomik büyümeyi etkisiz para politikasını ve yüksek işsizliği içeren faktörlerin bir araya gelmelerinden kaynaklı olarak zorlu olmaya devam edeceğini öne sürerken, “Bu faktörler kredi talebini bastıracak ve kredi borçlularının borçlarını geri ödeme kapasiteleri üzerinde baskı yaratacak” dedi.

Türkiye’nin yurtdışından sağladığı finansmana olan bağımlılığı nedeniyle Rusya gibi kendi yolunu çizemediğini savunan Hornung, “Biraz endişeliyiz” dedi. Hornung, “Gördüğümüz bazı makro trendler Türkiye için açıkça zorlayıcı unsurlar olarak yer alıyor. Yükselen faizler, doların güçlenmesi, emtia fiyatlarının artması, bunların hepsi kredi notu açısından negatif” dedi.

Bankacılık sistemi için görünüm negatif

Yine Moody’s tarafından eş zamanlı olarak Türk bankacılık sektörü hakkında yayınlanan bir raporda da fonlama ve aktif kalitesine ilişkin aşağı yönlü riskler nedeniyle bankacılık sistemi görünümünün negatif olduğu belirtildi.

Kredi derecelendirmesi niteliği taşımayan araştırma raporunda, “Türk bankalarının faaliyet gösterdiği çerçeve aralarında ekonomik büyümede yavaşlama, etkin olmayan para politikası, TL’nin değer kaybı ve yüksek işsizliğin de bulunduğu bir dizi unsur nedeniyle zorlayıcı olmayı sürdürecek” denildi.

Rapora göre, Moody’s, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu dış şok riskinin arttığı görüşünde ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye’yi izliyor.

Moody’s Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu bir kademe indirerek Ba2’ye düşürmüş, not görünümünü ise negatiften durağana çevirmişti.