Mollalar rejimi İran

Mollalar rejimi İran

16-09-2018 10:00

Bölgenin bu önemli ülkesine dair perdeyi biraz olsun aralamak için bu hafta PUSULA’da emperyalizmin hedefe yerleştirdiği İran’ı inceliyoruz.

Amerikan karşıtlığının belirleyici olduğu ülkede “İslam Devrimi” sonrasında kurulan mollalar rejimi yoksullara dayanarak geldiği iktidarını korumakta zorlanıyor. ABD ve İsrail karşısında nükleer programı nedeniyle yeni yaptırımların hedefine oturtulan İran’da yoksulluk sorunu çözülmedikçe rejimin çözülmesi yakınlaşıyor. Bölgenin bu önemli ülkesine dair perdeyi biraz olsun aralamak için bu hafta PUSULA’da emperyalizmin hedefe yerleştirdiği İran’ı inceliyoruz.

H.Murat Yurttaş’ın İran’ın bir model olup olmayacağı tartışmalarını incelediği “İran’dan model olur mu?” başlıklı giriş yazısının yanı sıra Erkin Öztok’un mollaların devriminin kökenlerini ve sonuçlarını değerlendirdiği “İslam Devrimi nereye düşer?”, Behiç Oktay’ın emperyalizmin İran üzerindeki oyunlarını değerlendirdiği “Emperyalizmin kuşatmasında İran” ve Taylan Yılmaz’ın İran solunu değerlendirdiği “Tarihsel bir bakışla İran solu” başlıklı yazılarıyla iyi okumalar diliyoruz.

PUSULA YAZILARI

PUSULA 1 | İran’dan model olur mu?

PUSULA 2 | İslam Devrimi nereye düşer?

PUSULA 3 | Emperyalizmin kuşatmasında İran

PUSULA 4 | Tarihsel bir bakışla İran solu