MHP af teklifini Meclis'e sundu

MHP'nin Af Kanunu Teklifi'ni Meclis Başkanlığı'na sunduğu bildirildi.

MHP af teklifini Meclis'e sundu

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), af teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sundu. MHP lideri Devlet Bahçeli, 12 Mayıs’ta organize suç örgütü liderliğinden hükümlü Alaattin Çakıcı ve Kürşat Yılmaz gibi isimler için af istemişti.

Söz konusu tasarı yasalaştığı takdirde, Çakıcı ve Yılmaz da aralarında olmak üzere organize suç örgütü liderlerini ilgilendiren TCK 220 No’lu suç işlemek amacıyla örgüt kurmayla suçlananların faydalanabileceği belirtiliyor.

19 Mayıs 2018’den önce işlenen suçlarda geçerli olmak üzere 162 bin 989 kişi aftan faydalanacak.

MHP’den yapılan açıklamada teklifin 19 Mayıs 2018 öncesindeki suçları kapsadığını belirtilerek, 19 Mayıs’a kadar olan suçlarda, 5 yıl şartlı indirim olacağını bildirildi. Teklifin yasalaşması halinde 162 bin 989 hükümlü faydalanabilecek.

TASARIDA NE VAR?

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın açıklamalarına göre af tasarısının ayrıntıları şöyle:

– 19 Mayıs 2018 dahil olmak üzere bu tarihten önce işlenen kanunla ayrı tutulanlar hariç 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK), 765 sayılı eski TCK ile özel kanunlardaki suçlar bakımından toplam ceza sürelerinden şartlı indirim yapılacak ve sonucu olarak infazı kalmayanlar tahliye edilecek.

– TCK’ya göre, cinayet suçundan 24 yıl hapis cezası alan bir hükümlü, bu cezanın 3’te 2’sini (16 yıl) cezaevinde geçiriyor. Yasa tasarısı ise, kapsam dışında kalan suçlular için 5 yıl ceza indirimi istiyor. Buna göre, cinayetten 24 yıl hapis cezası alan bir hükümlü, 11 yıl hapis yat acak. 11 yılını dolduran hükümlüler de serbest bırakılacak.

– Cezaların alt sınırının belirlenmesinde, TCK’nın 61’inci maddesindeki ölçütler esas alınarak, “teşebbüs, iştirak, zincirleme suç, haksız tahrik, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı ve cezadan indirim yapılmasını gerektiren diğer şahsi sebepler” göz önünde bulundurulacak.

– Ceza indiriminin geri alınmasına ilişkin, ikinci madde uyarınca salıverilen hükümlülerin tahliye tarihine kadar kasıtlı bir suç işlemesi ve hapis cezasının kesinleşmesi halinde, yapılan indirim geri alınarak, cezaların infazına başlanacak

Af kapsamında kalan suçlar

Yıldız’ın açıklamalarına göre, af kapsamında kalacak suçlardan bazıları şu şekilde:

TCK 106 Tehdit, TCK 188 Uyuşturucu Ticareti, TCK 141-142 Hırsızlık ve Nitelikli Hırsızlık, TCK 158 Nitelikli Dolandırıcılık, TCK 204 Resmi Evrakta Sahtecilik, TCK 220 Organize Suç Örgütü (suç işlemek amacıyla örgüt kurma) suçları.

Hangi suçlar kapsam dışı?

Yıldız’ın aktardığına göre şu suçlar af kapsamı dışında kalacak:

Kasten öldürme, işkence, ağırlaşmış işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanlarla cinsel ilişki, devletin birliği ve milletin bütünlüğünü bozmak, askeri tesisleri tahrik, düşman devletlere maddi ve manevi yardım, hükümete karşı suç, halkı askerlikten soğutma, savaşta yalan haber yapma, yasaklanan bilgileri açıklama, taksir sonucu casusluk fillerinin işlenmesi, devletin güvenliğine dair belgelerin paylaşılması ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar.