Mehmet Şimşek: İş bulanlar büyümeyi hissetti

Bugün Erdoğan'ın isim vermeden eleştirdiği Mehmet Şimşek, 'büyüme' ve iş bulan kişi sayısıyla Türkiye ekonomisinin iyi olduğunu anlatmaya çalıştı.

Mehmet Şimşek: İş bulanlar büyümeyi hissetti

Geçtiğimiz hafta Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde patronlara seslenirken ekonomide olası risklere ve kriz ihtimalinin arttığına dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Erdoğan’ın isim vermeden kendisini eleştirmesinden sonra bu kez ‘masal’ anlatarak tablonun iyi olduğunu kanıtlamaya çalıştı.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu’nca (TÜGİK) düzenlenen “TÜGİK İş Zirvesi-2018” programında patronlara seslenen Şimşek, konuşmasında Türkiye’nin büyümesine sıkça vurgu yapıp, Türkiye’de yoksulluğun azaldığı iddiasında bulundu.

“AB ile fark 14 yılda kapanır”

“İstikrarı reformlarla desteklediğimiz ölçüde Türkiye büyümeye devam eder.” diyen Şimşek, “Gelişmiş ülkelerle arayı kapatıyoruz. ABD ile arayı neredeyse 20 puan, AB ile ise 28 puan kapattık. Bu hızla devam edersen AB ile aramızdaki farkı 14 yılda kapatırız.” ifadelerini kullandı.

“Yoksulluk azaldı”

Son 10 yılda Türkiye’de yoksulluğun azaldığını öne süren Şimşek, AB’deki ekonomik durumun Türkiye açısından önemine dikkat çekip şunları söyledi:

“2007’den itibaren 511,8 milyon nüfuslu AB’de istihdam artışı 5,2 milyon kişiyken, 80,8 milyon nüfuslu Türkiye’de ise 8,7 milyon oldu. Bu dönemde yoksulluk azaldı. AB’nin ekonomik toparlanması Türkiye için şans. AB, İngiltere’nin ayrılma kararına rağmen güçlü bir şekilde devam ediyor. AB kaynaklı riskler oldukça düşük. 2040 yılına kadar AB’de 14 trilyon dolarlık altyapı yatırımı olacak. Biz bu nedenle AB’ye 3-4 yıldır ‘Gelin sizinle şu Gümrük Birliğini genişletelim’ diyoruz. Bunun sayesinde iş insanlarımız Avrupa’daki büyüyen pastadan pay alabilecek. Biz rekabetten korkmuyoruz, iddialıyız. Turizmde toparlanma var. Türkiye turizmde eskiden yakaladığı zirveye dönecek.”

İŞ BULARAK ‘HİSSETMİŞLER’

Şimşek’in ‘büyüyen Türkiye ekonomisi’nden yararlanamayan milyonlarca emekçiye cevabı ise “AB’de son 10 yılda 5,2 milyon, Türkiye’de ise 8,7 milyon kişi iş buldu. ‘Türkiye büyüyor ama biz hissetmiyoruz’ deniyor. 8,7 milyon kişi iş bularak büyümeyi hissetmiş” oldu.

http://gazetemanifesto.com/2018/03/30/erdogan-yagmur-uyarisina-catti-bize-ne-oluyor/

http://gazetemanifesto.com/2018/03/23/mehmet-simsekten-patronlara-dovizle-borclanma-uyarisi/