Küfürbaz Cengiz'e bir dev ihale kıyağı daha

AKP döneminde semiren küfürbaz işadamı Mehmet Cengiz, Mehmet Cengiz, TCDD'nin bir ihalesinde en düşük tekliften 109 milyon TL daha pahalı teklif vermesine rağmen kazanan isim oldu.

Küfürbaz Cengiz'e bir dev ihale kıyağı daha

AKP’nin “çılgın” projelerini yürüten patronlardan Mehmet Cengiz aldığı dev bir ihaleyle daha ihya edildi. 17 Aralık operasyonu sırasında sızan ses kayıtlarında “Bu milletin a…a koyacağız” sözleriyle hatırlanan Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) çıktığı bir ihalede en düşük tekliften 109 milyon TL daha pahalı fiyatı teklif vermesine rağmen ihaleyi kazanan taraf oldu.

İhale kıyağını köşesine taşıyan Sözcü‘den Çiğdem Toker, “Bir dev ihale daha Cengiz’e mi?” başlıklı köşe yazısında, “Bol bol tasarrufun konuşulduğu bütçe takvimi işlerken, gündeme hiç gelmemiş büyük bir ihaleden söz edeceğiz. TCDD’nin ‘belli istekliler arasında’ yöntemiyle açtığı Diyarbakır-Mazıdağı (Mardin) Demiryolu İltisak Hattı Yapım İşi. İltisak, bağlantı demek; artık hepimizin malumu. Burada, bir fabrikaya/iskeleye bağlanan özel demiryolu anlamında. Diyarbakır-Mazıdağı Demiryolu İltisak hattı neden mi önemli? Cengiz Holding’in Mazıdağı’ndaki entegre gübre tesisi için” ifadelerini kullandı.

Sözkonusu proje için “Devletten pek çok teşvik almış 1.1 milyar dolarlık bu yatırım, bölgenin en büyüğü olacak.” diye yazan Toker, “Cengiz Holding’in Mazıdağı’ndaki entegre gübre tesisi. Uzunluğu 53.8 km, yaklaşık maliyeti 384 milyon 733 bin TL olarak duyuruldu. Eylül sonundaki ihalede en düşük teklif, Ederay-İmaj- Metaleks ortaklığından geldi: 380 milyon 615 bin TL. Bu teklifi 489 milyon 637 milyon TL ile Cengiz İnşaat’ın teklifi izledi. Bir ay süren değerlendirme sonrasında, en düşük teklif geçersiz bulunmuş” ifadelerini kullanırken, TCDD’nin en düşük tekliften 109 milyon TL daha pahalı teklif veren Cengiz İnşaat’ı geçen hafta sözleşme imzalamaya çağırdığını belirtti.

Toker yazısının ilgili bölümünü “Hangi gerekçelerle en düşük tekliften 109 milyon TL daha pahalı teklifi kabul ettiniz? Kamuoyuna açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?” diye sorarak sonlandırdı.