TKH İstanbul'da Onbeşler'i andı: Bu umudu örgütlemeye çağırıyoruz!

Komünistler, 1921'de katledilen Mustafa Suphi ve yoldaşlarını anarken, saflarına katılan çok sayıda yeni yoldaşına da 'merhaba' dedi.

TKH İstanbul'da Onbeşler'i andı: Bu umudu örgütlemeye çağırıyoruz!

Türkiye Komünist Partisi’nin kurucu kadrosunun 28-29 Ocak 1921 tarihinde burjuvazi tarafından alçakça katledilmesinin yıldönümünde, Türkiye Komünist Hareketi’nin (TKH) çağrısıyla Beyoğlu Ses Tiyatrosu’nda önemli bir etkinlik gerçekleştirildi.

Güçlü bir katılımla gerçekleşen anma etkinliğinde Mustafa Suphi ve yoldaşlarının anılmasının yanı sıra, Mustafa Suphilerin başlattığı mücadelenin günümüzdeki anlamı, TKH’nin yolu, ülkemizdeki güncel gelişmelerin değerlendirilmesi, sosyalist siyasetin bağımsız bir kuvvet olarak kendisini örgütleyebilmesi ve bu bağlamda ülkemizin komünist partisinin geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulunuldu.

“HASTA ADAM ÖLMEMEK İÇİN DİNE SARILDI”

Partili müzisyenlerin icra ettiği Enternasyonel Marşı’yla başlayan buluşmada ilk olarak TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek konuştu.

Konuşmasına, komünist şair Nazım Hikmet’in 1925 yılında onbeşler için yazdığı ‘Kalbim’ şiirini okuyarak başlayan TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek, 1920’de kapitalist yolu seçen Türkiye’nin bugün Osmanlı’nın son dönemlerindeki gibi ‘hasta adam’ haline geldiğine dikkat çekerek, “Bu hasta adam, hastalıktan kurtulmanın emekçilerin kanını emmekte bulmaktadır. Bu hasta adam ölmemek için dine sarılmakta, faşizmi baş tacı etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Dünün emperyalizminden medet uman Osmanlıcılarının bugün yeniden iktidar olduğunu ve  emperyalizmle işbirliği içinde ülkede patronların çıkarı için ellerinden geleni artlarına koymadığını belirten Tekerek, “Bize yeni bir cumhuriyet gerek diyoruz; bağımsız, laik, emekçilerin sosyalist cumhuriyeti…” dedi.

Tekerek’in konuşmasının ardından Türkiye işçi sınıfının ve TKP’nin mücadele tarihine dair bir sinevizyon gösterisi yapıldı.

“AKP VE KÜRT SİYASETİNİN ORTAK NOKTASI İŞBİRLİKÇİLİK”

Daha sonra ise TKH MK Üyesi Kurtuluş Kılçer konuşmasını yapmak üzere kürsüde yer aldı. Konuşmasına Mustafa Suphi ile birlikte katledilen 15 komünist önderi anarak başlayan Kılçer, “Mustafa Suphilerin, Ethem Nejatların ve 15’lerin açtığı yoldan yürüyen bizler, yaşamları pahasına kurdukları Türkiye Komünist Partisi’ni ileriye taşıyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.” dedi.

Konuşmasının önemli bir bölümünü emperyalizmin saldırısı altındaki Suriye’de yaşanan krize ayıran Kılçer,  AKP’nin “yerli ve milli” diye niteleyerek Afrin operasyonunda da TSK ile birlikte kullandığı ÖSO’nun ne Suriyeli ne de Türkiyeli olduğunu vurgularken, “ÖSO’nun savundukları ile bugün El Nusra’nın ve bilumum cihatçı çetenin savunduğu arasında ne fark vardır? Hepsi Suriye’nin parçalanmasına hizmet etmektedirler.” diye konuştu.

Kürt siyasetine dair de konuşan Kılçer, “Bugün Afrin operasyonunda, söylenenler şudur: AKP ne diyor; ABD silahlarıyla Türkiye’ye karşı bir saldırı var. Kürt siyaseti ne diyor; NATO üyesi Türkiye bize saldırıyor! Hem AKP hem de Kürt siyasetinin ortak noktası ise emperyalizmle işbirlikçiliktir!” dedi.

“Kürt siyasi hareketi, işbirlikçi bir yola girmiştir, bu yolun AKP’nin girdiği yoldan hiç farkı bulunmamaktadır.” diyen Kılçer, “Komünistleri, ezilen bütün ulusların yanındadır, ancak ulusal haklar adına emperyalizme işbirliğine meşrulaştırmak büyük bir manipülasyondur.” ifadelerini kullandı.

TKH’nin Türkiye sosyalist hareketinin büyük bir umudu haline geldiğini belirten Kılçer, “Bu umudu, ülkenin gerçek komünist partisini kurma hedefiyle emekçilerin umudu haline getirmeye çağırıyoruz!” dedi.

Kılçer, 2019’da yapılması planlanan seçimler öncesi de devrimci ve sosyalist güçlere devrimci, bağımsız ve düzen karşıtı bir seçim politikasını birlikte örme çağrısında bulundu.

YENİ ÜYELER SAHNEDE: UMUTSUZLUK KOMÜNİSTLERE YAKIŞMAZ

Bunun ardından etkinlik TKH’nin yeni üyelerinin konuşmalarıyla devam etti.

İlk olarak konuşan Esenler’den Yeşim Çakar, partiye üyelik sürecini şu sözlerle anlattı:

“Türkiye Komünist Hareketi’yle ilk tanışmam geçen yıl gerçekleşen Gelenekten Geleceğe TKP Konferansı’nda olmuştu. TKH’nin düzen siyasetine ve iktidara olan net tavrı, işçi sınıfı, ilericilik ve biz kadınlar için verdiği mücadele beni her zaman etkilemişti. Her yıl yüzlerce kadının öldürüldüğü, şiddet gördüğü, tecavüze uğradığı, çalışma koşullarından dolayı işçilerin öldüğü, kapitalist sömürünün kol gezdiği düzenin değişmesini istiyorum. Bunun da örgütlenerek başarıya ulaşacağına inanıyorum” dedi.

İnşaat işçisi Eren Şimşek ise şunları söyledi:

Bir inşaat işçisi olarak partimizin saflarında yeniden örgütlendim. Neden örgütlendiğimin yanıtı,  sermayecilik ve AKP bezirgancılığı ile memleketin her yanında sömürünün ve adaletsizliğin arttığı, çalıştığımız şantiyelerde haklarımızın gasp edildiği, işçilerin iş cinayetlerinde katledildiği bir ortamda mücadele etme gerektiği inancıdır. Bu kokuşmuş düzenin tüccarlarının en acımasızca at koşturduğu yerlerden biri de şantiyelerdir. Şantiyeler patronların sömürü kalesi değil, işçilerin patronlara karşı kalesi olacaktır. Yağma yok sosyalizm var”

Parti saflarına yeni katılan, TKH Gençliği’nden bir öğrenci ise şu ifadeleri kullandı:

“Yoldaşlar Mustafa Suphi’lerden, Laz İsmail’den, Harun Karadeniz’den aldığımız bayrak bugün TKH adıyla dalgalanmakta. Ülkemizin içinden geçtiği bu zor günlerde bile komünist siyasetten kopmayan, işçi sınıfından vazgeçmeyen, yolumuzun aydınlatan partimiz Türkiye Komünist Hareketi’yle mücadeleye attığım ilk adımda öğrendiğim ilk şey şuydu: ‘Umutsuzluk’ bir komüniste yakışmaz’. Bugün gençlik olarak bizden isteniyor ki, ‘okumayın’, ‘sorgulayıp da memleket sorunlarıyla yüzleşmeyin’. Bugün gerici eğitim sistemiyle, gerici müfredatıyla, yarattığı gelecek kaygısıyla düzen bizlere umutsuzluk aşılıyor. Fakat biz genç komünistler umutsuzluk çemberini mutlaka kıracağız.”

ROZETLERİ PARTİ EMEKTARLARI TAKTI

Program yeni üyelerin konuşmalarının ardından, TKP emektarlarının sahneye çağrılarak kendilerine onur plaketlerinin takdim edilmesiyle devam etti. Ardından da TKH’de yeni örgütlenerek mücadeleye atılan çok sayıda parti üyesi, halen TKH’de mücadelelerine devam eden TKP emektarlarıyla sahnede buluştu.

Program parti saflarına yeni katılan 7’den 77’ye çok sayıda komüniste rozetlerinin TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek ve emektar TKP’liler tarafından takılmasıyla son buldu.