KDHC, Kore Savaşı'nda hayatını kaybeden Türk askerlerinin naaşını iade edecek

KDHC, 500'e yakın Türk askerinin naaşını Türkiye'ye iade edecek.

KDHC, Kore Savaşı'nda hayatını kaybeden Türk askerlerinin naaşını iade edecek

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ve ABD arasında gerçekleşen zirvenin ardından, KDHC sınırları içerisinde hayatını kaybeden askerlerin ülkelerine iade edileceği kararı alınmıştı. Naaşı iade edilecek askerler arasında Türk askerlerinin de bulunduğu belirtildi.

KDHC ve ABD arasında gerçekleşen zirvenin ardından, KDHC’de hayatını kaybetmiş, kimliği belirlenen askerlerin ülkelerine iade edileceği ve savaş mahkumlari ile kayıpların bulunacağı kararı alınmıştı. Habertürk’ün aktardığına göre, naaşı iade edilecek askerler arasında Türk askerleri de bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump ve KDHC Devlet Başkanı Kim Jong-un’un 12 Haziran’da Singapur’da gerçekleştirdiği zirve, cenazeleri KDHC’de kalanların yakınlarını umutlandırdı. Trump ve Kim’in vardığı anlaşma uyarınca, kimliği belirlenen askerler ülkelerine iade edilecek ve savaş mahkûmları ile kayıplar bulunacak.

Habertürk’ün aktardığına göre, anlaşmanın ardından Türkiye, 1950-53 yıllarında Kore Savaşı’nda hayatını kaybeden ve cenazeleri KDHC’de kalan askerlerin iadesi için resmi görüşmelere başladı. Seul Büyükelçisi Ersin Erçin, önceki hafta KDHC’ye geçerek 1 hafta boyunca hayatını kaybeden askerlerin iadesiyle ilgili görüşmelerde bulundu.

Erçin, hayatını kaybeden askerlerin kimlik tespiti için ilk girişimin 2001 yılında başladığını hatırlattı. Erçin, şunları söyledi:

“Görüşmelerin o zaman başlamasının nedeni, ilk defa o tarihte diplomatik temas kurulmasıydı. KDHC’nin nükleer silah edinme ve deneme çalışmalarına başlamasıyla temaslar yarım kaldı. Barış anlaşmasının imzalanmasının ardından KDHC ile yeniden görüşme başlattık. KDHC topraklarında bulunan şehitlerimizin kimlik tespiti için,yakınlarından DNA örnekleri alınacak. Toplayacağımız DNA örnekleri KDHCli yetkililere teslim edilecek. Bununla ilgili diplomatik girişimleri başlattık. KDHC yetkilileri, DNA örneklerinin teslimi konusunda işbirliğine açıklar. Orada İngiltere ve ABD gibi ülkelerin askerleri de bulunduğu için şehitlerin kimlik tespiti uzun soluklu ve dikkat gerektiren bir çalışma olacak.”