KDHC Dışişleri Bakanı: ABD savaş sırasında nükleer kullanan tek ülke

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho,  New York'ta devam eden Birleşmiş Milletler 73'üncü Genel Kurulu Görüşmeleri'nde konuştu.

KDHC Dışişleri Bakanı: ABD savaş sırasında nükleer kullanan tek ülke

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho,  New York’ta devam eden Birleşmiş Milletler 73’üncü Genel Kurulu Görüşmeleri’nde konuştu. ABD’nin yaptırımlarına değinen Ri, “ABD nükleer silahı gerçek bir savaş sırasında kullanan tek ülke” ifadelerinde bulundu.

BM Genel Kurul Görüşmeleri’nde kürsüye çıkan Ri Yong Ho, KDHC ve ABD liderleri arasında Singapur’da yapılan zirve sonrası ortak açıklamanın önemine değinerek, “ABD- Kuzey Kore anlaşmasını etkili bir şekilde uygulamanın ilk görevi on yıllardır iki ülke arasında devam eden güvensizlik bariyerini yıkmak olacaktır. Bu amaç doğrultusunda hem Kuzey Kore hem ABD güven inşası için elinden geleni yapmalıdır.” dedi.

Kendilerinin güven inşa edici adımlar attığına ifade eden Ri, “Ancak aynı adımları ABD’den göremiyoruz” vurgusunda bulundu.

ABD tarafından uygulanan yaptırımların iki ülke arasındaki güvensizliği derinleştirdiğini belirten Ri, ABD’nin barış rejiminin yokluğuna dair endişeler konusunda adım atmadığını ifade etti.

‘Muhatabımız ABD yerine GÜney Kore olsaydı süreç tıkanmazdı’

Güney Kore ile ilişkilerinde olumlu gelişmeler yaşandığını kaydeden Bakan Ri,  “Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması için muhatabımız ABD değil de Güney Kore olsaydı bu süreç tıkanmazdı.” dedi.

Bakan Ri, nükleer silahtan arındırma çalışmalarına değinerek ABD’ye güvenmemelerinin birçok nedeni olduğunu belirterek “ABD bizden çok daha uzun zaman önce nükleer silaha sahipti ve bunu gerçek bir savaş sırasında kullanan tek ülke” açıklamasında bulundu.

Ri, KDHC’nin neredeyse bir yıldır nükleer faaliyette bulunmamasına rağmen BMGK’nın da ülkeye bakışının değişmediğini, yeni karar tasarılarında bu faktörün göz önüne alınması gerektiğini söyledi.