Kaşıkçı'nın ölümü, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında 'diplomatik krize' yol açabilir

İngiliz yayın organı BBC, Kaşıkçı'nın öldürüldüğü yönündeki iddiaların Türkiye ile Suudi Arabistan arasında 'diplomatik krize' yol açabileceği yorumunda bulundu.

Kaşıkçı'nın ölümü, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında 'diplomatik krize' yol açabilir

İngiliz yayın organı BBC, Kaşıkçı’nın öldürüldüğü yönündeki iddiaların Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ‘diplomatik krize’ yol açabileceği yorumunda bulundu.

The Washington gazetesi yazarı, Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra ortadan kaybolmasının yankısı sürerken dünya basını da olayı yorumladı.

İngiliz yayın organı BBC, Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğü yönünde dün gece Türk yetkililer tarafından ortaya atılan iddiaların Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ‘potansiyel krizin habercisi’ olduğunu yazdı.

Uluslararası haber ajansı Reuters da benzer bir biçimde Kaşıkçı’nın ölümünün Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerdeki gerilimi artıracağı yorumunda bulunmuştu.

BBC Türkiye temsilcisi Mark Lowen’ın, konsoloslukta cinayet iddiaları hakkında: “Türkiye’nin bu iddiası bomba etkisi yaratacak türden. Ve buradaki yetkililer henüz bunu destekleyecek kanıtlar sunmamış olsa da, böylesi bir iddianın sağlam temellerin yokluğunda ortaya atılması mümkün değil. Ankara’nın Riyad’la ilişkisi, temelsiz söylentilere dayanarak tehlikeye atılamayacak kadar önemli.

Bu ilişki zaten bir dizi mesele nedeniyle gergin. Bu meseleler arasında, Türkiye’nin Suudi Arabistan’ın ablukasına karşı Katar’a verdiği destek, Riyad’ın terör örgütü saydığı Müslüman Kardeşler’e yakınlığı ve Suudi Arabistan’ın ezeli düşmanı İran’la yakınlaşması bulunuyor. Fakat kanıtlanırsa, Cemal Kaşıkçı cinayeti iki ülke arasında bugüne dek yaşanan en ciddi diplomatik kriz anlamına gelecektir.

Türkiye NATO müttefiki ABD’nin kendisine destek vermesini umut edebilir. Fakat Suudi Arabistan’ın da, Donald Trump’ın Ortadoğu’daki en yakın müttefiki haline geldiği söylenebilir ve Washington şu aşamada Riyad’a karşı ağırlığını koymaya isteksiz olabilir.” yorumunu yaptı.

Reuters da, Kaşıkçı’nın kaybedilmesinin Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerdeki gerilimi artıracağı yorumunda bulunduğu haberinde, iki ülkenin ilişkilerinin, Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan ambargo sırasında Türkiye’nin Katar’a destek için asker göndermesiyle gerildiğini hatırlattı.,

‘BAKIN, KAŞIKÇI YOK’

Öte yandan Suudi Başkonsolos Muhammed Uteybi konsolosluk binasının kapılarını Reuters’e açtı ve 6 katlı binayı gezdirdi. Uteybi “Bakın, Kaşıkçı yok. Bazı Türk yetkililerin, Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluğumuz binasında olduğuna dair gerçeğe dayanmayan açıklamaları üzücü” ifadelerini kullandı.

6 katlı binanın tüm katları gezen gazeteci ekip Kaçıkçı’yı aradı. Konsolos Uteybi, habercilere kazan dairesinden, elektrik panolarına, dolaplardan tuvaletlere kadar pek çok yeri gösterirken, binadaki kameraların kayıt yapmadığını, Kaşıkçı’nın girdiğine dair ellerinde görüntü olmadığını ifade etti.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na ait sosyal medya hesabı ise “Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu’nda resmi bir kaynak, Reuters Haber Ajansı tarafından yayınlanan ve Türk yetkililer kaynak olarak gösteren açıklamalarnda, Suudi vatandaşı Jamal Khashoggi’nin İstanbul’daki Suudi Konsolosluğu’nda öldürüldüğüne dair suçlamaları reddetti. Kaynak, bu temelsiz suçlamaları şiddetle reddetti ve bu ifadelerinin konuyu vakıf olan veya gerçek bir Türk yetkililer tarafından yapıldığını sorguladı. Kaynak, Suudi yetkililerinden oluşan güvenlik bir heyeti, Suudi tarafın talebi ve Suudi vatandaşı Jamal Khashoggi’nin ortadan kaybolmasına ilişkin soruşturmalara katılmak için kardeş Türk tarafının rızasıyla cumartesi günü İstanbul’a geldiğini belirtti. Kaynak, Krallığın, nerede olurlarsa olsunlar vatandaşlarının güvenliği konusundaki üstün hassasiyetini ve özenini vurguladı” açıklamasını paylaştı.