'Kaşıkçı, İsrail tarafından üretilip ABD'li şirketçe satılan yazılımla gözetlendi'

Cemal Kaşıkçı'yı anma etkinliğinde konuşan ABD'li gazeteci Courtney Radsch, ''Cemal Kaşıkçı, İsrail tarafından üretilip bir Amerikalı şirket tarafından satılan Pegasus adlı yazılım programıyla gözetlendi.'' iddiasında bulundu.

'Kaşıkçı, İsrail tarafından üretilip ABD'li şirketçe satılan yazılımla gözetlendi'

Cemal Kaşıkçı’yı anma etkinliğinde konuşan ABD’li gazeteci Courtney Radsch, ”Cemal Kaşıkçı, İsrail tarafından üretilip bir Amerikalı şirket tarafından satılan Pegasus adlı yazılım programıyla gözetlendi.” iddiasında bulundu.

Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürülen Kaşıkçı adına kurulan “Cemal Kaşıkçı İçin Adalet Derneği” tarafından anma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşmacılar arasında bulunan ve ‘Gazetecileri Koruma Komitesi Başkanı’ olan Courtney Radsch, ilginç iddialarda bulundu.

Sputnik’te yer alan habere göre Radsch, Suudi Arabistan yönetiminin muhalifleri belirlemek için ABD’li şirket ve yazılımlara milyonlarca dolar harcadığını belirterek “Cemal Kaşıkçı, İsrail tarafından üretilip, bir Amerikalı şirket tarafından satılan Pegasus adlı yazılım programıyla gözetlendi.” dedi.

Radcsh, Suudi Arabistan yönetiminin sosyal medya stratejilerini geliştirmek için ABD’li PR şirketlerine başvurduğunu ileri sürerek ”Kendilerine muhalif gazetecileri belirlemek için McKinsey şirketine milyonlarca dolar para ödedi.” sözlerine yer verdi.

‘ABD’li düşünce kuruluşları Suudiler tarafından fonlanıyor’

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch — HRW) yöneticisi Tom Porteous ise Washington merkezli düşünce kuruluşlarının Riyad’dan aldığı fonlar nedeniyle, uzun süredir insan hakları ihlalleri yapan Suudi Arabistan’ı eleştirmekten kaçındıklarını belirtti.

Porteous, söz konusu ABD’li düşünce kuruluşlarına ilişkin “ABD hükümetinden, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi Ortadoğu ülkelerinden para alıyorlar” ifadelerinde bulunarak bu kuruluşların ABD’nin dış politikası konusunda Washington ile her zaman aynı fikirde olduğunu belirtti.

Kaşıkçı’nın nişanlısından çağrı

Panele video mesaj gönderen Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ise ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kaşıkçı’nın cesedinin bulunmasına yardım etmesi gerektiğini belirterek “Herkesten, Türkiye’nin olaya ışık tutmaya ve cenazenin nerede olduğunu keşfetmeye yönelik yasal çabalarını desteklemesini istiyorum” çağrısını yaptı.