Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 5 şüpheli için idam cezası istendi

Suudi Savcı, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 11 zanlıdan 5'i için idam cezası istedi

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 5 şüpheli için idam cezası istendi

Suudi Arabistan Başsavcılığı, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin, 11 zanlıdan 5’i için idam cezası istendiğini açıkladı.

Savcılığın açıklamasında, Kaşıkçı’nın cesedinin parçalara ayrılarak konsolosluk binasından çıkarıldığı bildirildi.

“BOĞUŞMA VE ÖLDÜRÜCÜ DOZDA İLAÇ”

Suudi Arabistan Başsavcılığı Sözcüsü, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın iğneyle etkisiz hale getirildikten sonra parçalandığını duyurdu. Sözcü, Türkiye’den kanıtları sağlamasını beklediklerini ifade etti.

Öte yandan Sözcü, Suudi Arabistan’da Ceza Mahkemesinin şüphelilerin kimliklerinin açıklanmasını yasakladığını belirtti. Türkiye’den ses kayıtlarının talep edildiğini aktaran Suudi Sözcüsü, ancak Türk tarafından olumlu yanıt gelmediğini belirtti. “Konsoloslukta bulunan güvenlik kamerasının şüphelilerden biri tarafından bozulduğunu” öne süren Sözcü, olaya ilişkin bir “yerli işbirlikçi”den de bahsetti. Yerli işbirlikçinin robot resminin çizildiğini ve bu kişiye ilişkin bilgilerin Türkiye tarafına teslim edileceğini dile getiren sözcü, Türkiye’den kanıtları sağlamasını beklediklerini ifade etti.

“EMİR İSTANBUL’DA VERİLDi”

Açıklamada Kaşıkçı’nın ölüm emrinin İstanbul’da verildiği öne sürüldü, “Kaşıkçı’nın öldürülmesi için ekip kurma emrini eski istihbarat başkan yardımcısı verdi” denildi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın danışmanı Kahtani hakkında da soruşturma açıldı ve Suudi Arabistan’dan çıkışı yasaklandı.

“EVE DÖNMEYE İKNA İÇİN ATANAN LİDER ÖLDÜRDÜ”

Suudi Sözcü, Kaşıkçı’nın bir iğneyle etkisiz hale getirildikten sonra parçalanarak yok edildiğini vurguladı. Sözcü, Kahtani’nin Suudi Arabistan’dan çıkışı yasaklandığını ve Veliaht Prensin Danışmanı Kahtani hakkında soruşturma açıldığını kaydetti. Suudi Savcı, Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin parçalara ayrılarak konsolosluk dışına çıkarıldığını söyledi. Suudi Sözcü, Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili, “Türk medyasındaki ifadeler hakkında yorum yapmayacağız” dedi.

Suudi Sözcü, “Kaşıkçı’yı eve dönmeye ikna etmek için atanan ekip lideri onu öldürme kararı aldı” ifadesini kullandı.

“VELİAHT PRENSİN CİNAYETTEN HABERİ YOKTU”

Suudi Arabistan Başsavcılığı, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ise bilgisinin olmadığını savundu.

Başsavcılık Sözcüsü, Kaşıkçı’yla ilgili bütün bilgilerin Türkiye’den istendiğini söyleyerek, “Türkiye’den Kaşıkçı’nın telefon görüşmelerini, mesajlarını, ses kayıtlarını ve yaşadığı yerin bilgisini istedik” dedi.

Savcının açıklamalarına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bazı açıklamaları tatmin edici bulmadım” dedi.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN YANIT: TATMİN EDİCİ DEĞİL

Cinayet kararının İstanbul’da alındığı iddiasını kabul etmeyen Çavuşoğlu “Bu cinayet önceden planlanmıştır. Bu cesedin parçalanması anlık bir şey değil” diye konuştu.

“Başsavcı bu açıklamayı yapmadan önce Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı beni aradı ve yaklaşık yarım saat sonra başsavcının bu açıklamayı yapacağını önceden şahsıma bildirdi, ben de Sayın Cumhurbaşkanımıza bu bilgileri arz ettim.” diyen Çavuşoğlu şunları söyledi: “Bugünkü açıklamaya baktığımız zaman 11 kişinin şu anda tutuklu olduğunu anlıyoruz. Daha önce 18 kişi tutuklanmıştı. Bu cinayeti gerçekleştirmek için İstanbul’a gelenlerin sayısı ise 15’ti. 11 kişinin 5’i ile ilgili idam istemi var ve yargılama sürecinin başladığını söylüyor başsavcı. Diğer taraftan diğer kişiler neden serbest bırakıldı? Tabii ki başsavcılık gerekli bilgileri bizim başsavcımıza da iletecektir. Ama burada bazı açıklamaları tatmin edici bulmadığımı da şahsen söylemek isterim. Bu şahsın ülkelerine geri götürülmesine direndiği için orada öldürüldüğü söyleniyor. Oysa bu cinayet daha önce de açıkladığımız gibi önceden planlanmıştır.”

Cesedin parçalanmasının, anlık bir şey olmadığına işaret eden Çavuşoğlu, “Önceden öldürülüp, sonradan cesedin parçalanması için gerekli şahıslar ve cihazlar buraya getirilmiştir. Yani bu şahsın nasıl öldürüleceği ve parçalanacağı önceden planlanmıştır” diye konuştu.