Kartal’da öğrenci ve veliler eğitim hakkı için ayakta

Kartal'da LGS sonucunda hiçbir liseye yerleştirilemeyen mağdur öğrenciler ve aileleri, Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaparak eğitim haklarının verilmesini talep etti

Kartal’da öğrenci ve veliler eğitim hakkı için ayakta

Liselere Giriş Sınavı (LGS) sonucunda hiçbir liseye yerleştirilemeyen mağdur öğrenciler ve aileleri, Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaparak eğitim haklarının verilmesini talep etti.

İstanbul Kartal’da hiçbir liseye yerleştirilmeyen 68 LGS mağduru öğrenci bulunuyor. Öğrenci velileri ve öğrencileri günlerdir Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bekleyip, nöbet tutuyor. Ancak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü velileri oyalamayı tercih ediyor.  Konuyla ilgili kurulan komisyon imam hatip liselerine ve meslek liselerine yönlendirme yapıyor. Komisyonlar ‘ikna odası’ gibi çalışıyor.

AKP’nin ülke düzeyinde uyguladığı bu ‘kasıtlı’ mağduriyeti nedeniyle çok sayıda öğrenci açıkta kalırken, çocuklarının hepsinin gidebilecekleri bir Anadolu lisesine girmesinin sağlanmasını talep eden veliler bugün Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

“ANAYASAL HAK BİR AN ÖNCE VERİLSİN”

Yapılan basın açıklamasında, açıkta kalan öğrencilerin 80-100 arası Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) sahip olduğuna dikkat çekilirken, bakanlığın birinci yerleştirmede yaptığı hataları kabul ettiği ve ilgili bürokratları görevden aldığı hatırlatıldı. “Bakanlığın yaptığı bu hatanın bedelini çocuklarımız ödüyor” diyen veliler, çocuklarının okula gidememenin etkisiyle büyük bir psikolojik sıkıntı ve bunalım içinde olduklarını söyledi. Mağdurlar adına açıklamayı okuyan Mine Yıldırım, “Bilindiği gibi eğitim hakkı anayasanın teminatı altındadır ve 4+4+4 eğitim sistemi mecburidir. Biz bakanlık ve hükümetimizden, çocuklarımızın anayasal hakkı olan okuma haklarının bir an evvel verilmesini ve hepsinin gidebilecekleri bir Anadolu lisesine yerleşmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.

Veliler haklı talepleri karşılanana kadar eylemliliklerine devam edeceklerini belirtti.

NE OLMUŞTU?

LGS’nin açıklanmasının hemen ardından Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı açıklamada “Hiçbir öğrencimizi üzmeyeceğiz. Anadolu lisesi isteyen öğrenci, mutlaka Anadolu lisesine yerleşecek. Kontenjanlar artırılacak. Gerekirse ikili eğitime geçilecek” demişti. Ancak uygulamaya gelince ülke genelinde çok sayıda öğrenci açıkta kaldı, otomatik olarak açık liseye yerleşti. Veliler, İmam Hatip Liseleri ve Meslek Liselerinin kontenjanları boş olmasına rağmen, talep olmadığı halde her yere İmam Hatip Lisesi ve Meslek Lisesi açan AKP iktidarının bugün gelinen durumdan sorumlu olduğunu belirtiyor.