Kanlı Ay tutulmasına saatler kaldı

Bu gece Dünya, 21.yüzyılın en uzun Ay tutulmasına tanıklık edecek. Ancak Türkiye'nin en köklü kamu üniversiteleri ise bu doğa olayından dahi rant elde etmenin peşinde düştü.

Kanlı Ay tutulmasına saatler kaldı

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 27 Temmuz’da 21. yüzyılın en uzun Kanlı Ay tutulmasının yaşanacağını açıkladı.

Dünya’nın Güneş ile Ay arasına gireceği tutulma sırasında yerkürenin gölgesi, 1 saat 43 dakika boyunca Ay’ın görünen yüzünü tamamıyla örtecek.

Peki “Kanlı Ay” nedir?

“Kanlı Ay” olarak adlandırılan tutulma sırasında Dünya’nın gölgesi bir saat 42 dakika 57 saniye boyunca tamamen Ay’ın üzerini kaplayacak. Ay’ın, Dünya’nın gölgesinden çıkması toplamda 3 saat 54 dakikayı alacak. Tutulma, Ay Dünya’nın yörüngesine en uzak mesafedeyken yaşanacak. Bu sebeple ‘Kanlı Ay’ bu yüzyılın en uzun tutulma süresine sahip.

Türkiye’den gözlenebilecek mi ?

Türkiye’den de kısmen izlenebilecek tutulma, 1 saat 43 dakika sürecek. Kuzey Amerika dışında dünyanın büyük bölümünden izlenebilecek tutulma, ocak ayındaki “Süper Mavi Kanlı Ay” tutulmasından 27 dakika daha uzun sürecek. 27 Temmuz akşamı (bugün) Türkiye’de 20.15’te başlayarak gece 02.20’ye kadar sürecek olan tutulma, 23.25 gibi daha net gözlemlenebilecek. 

ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NDEN KANLI AY TUTULMASINI İZLEMEYE 5 LİRA!   

Rasathane Müdür Vekili Doç. Dr. Tolgahan Kılıçoğlu, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nin tutulmaya ilişkin etkinlik düzenleyeceğini belirtti. Etkinliğin saat 20.45’te başlayacağı bilgisini veren Kılıçoğlu, şunları kaydetti:

“Etkinlik ücreti tam 5 lira, öğrenci ise 2,50 liradır. Etkinliğimizde havanın açık olması durumunda teleskoplarla Ay, Jüpiter, Satürn gözlenecek ve Ay’ın görüntüsü canlı yayın olarak bir perdeye yansıtılacaktır. Gece yarısına kadar sürdürmeyi planladığımız etkinlik kapsamında Ay tutulmalarına ilişkin ayrıntılı bir sunum da gerçekleştirilecektir. Rasathanemizde her ay en az bir etkinlik düzenlemeye gayret etmekteyiz.”

Kılıçoğlu, ayrıca rasathaneyi ziyaret etmek isteyenlerin, etkinlik takvimi ve adresine “rasathane.ankara.edu.tr”den ulaşabileceğini sözlerine ekledi.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NDEN DE İZLENEBİLECEK

İstanbul Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde, Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliği ve Amatör Astronomlar Kulübü’nün desteğiyle 2017 yılının başından beri halka açık olarak her ay düzenlenen “Gözlem Geceleri” kapsamında 27 Temmuz Cuma akşamı, 1 saat 43 dakika sürmesi beklenen Ay tutulmasının izlenebileceği kaydedildi.

Açıklamada, şu bilgilere verildi:

“Ay tutulması, Türkiye’den 2018-2020 yılları arasında gözlenebilecek 6 tutulmadan ikincisinin gözlenebileceği tarih olan 27 Temmuz akşamı gerçekleşecek. Bu yüzyılın en uzun süreli Ay tutulması 1 saat 43 dakika devam edecek. Tam Ay tutulması ile uydumuz mükemmel bakır kızılı renginde olacak. Ayrıca 27 Temmuz’da Dünya ile Mars da birbirine en yakın konumda olacak. Bu da Mars’ın gökyüzünde oldukça parlak görünmesini sağlayacak. Güneş sisteminin en büyük iki gezegeni Jüpiter ve Satürn de astronomi meraklıları için bir gökyüzü şöleni sunacak. Ay ve Mars doğu ufkuna yakın olsalar da gözlenebilecek.”

Etkinlikte “Ay ve Ay Tutulmaları” ve “Astronomideki Güncel Gelişmeler” başlıklı konuşmaların sunulacağı, planetaryum gösterimleri yapılacağı, tarihi kubbe ve Gleissberg Astronomi Koleksiyonu’nun ziyaret edilebileceği belirtilen açıklamada, çocuklara yönelik “Ay ve Tutulmalar” temalı atölye çalışmalarının da yapılacağı aktarıldı.

Kanlı Ay Tutulması Türkiye saati ile 20.15 gibi başlayacak. NASA sosyal medya üzerinden canlı yayınlayacak.

Canlı izlemek için tıklayınız.