'Kadına şiddet' masalı anlatan ING patronuna eski çalışanından tokat gibi yanıt

Sosyal medya hesabı üzerinden çalışma hayatında kadınlara uygulanan 'şiddet' türlerini sıralayan ING patronu Abay, işten attıkları eski şube müdür yardımcısına tosladı.

'Kadına şiddet' masalı anlatan ING patronuna eski çalışanından tokat gibi yanıt

Geçtiğimiz yıl yüzlerce gişe ve operasyon çalışanının işine ‘ekranlarını kapatarak’ son veren ING Bank’ın sosyal medya yoluyla yapmaya çalıştığı ‘PR’ çalışması eski bir çalışanın yaptığı açıklamayla hezimete uğradı.

ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, bankanın kadın çalışanlarına yönelik güya nasıl eşit davrandığını ve kadın çalışanlarının haklarına ne kadar saygılı olduğunu twitter hesabından yazdıklarıyla ortaya koymaya çalıştı.

Ancak Abay’ın “Kadın çalışana iş mülakatında çocuk sahibi olmayı düşünüyor musun? sorusunu sormak bence şiddettir. Kabul edilemez.Erkeklere soruyor muyuz?” ifadeleriyle yazdığı tweet’ine gelen bir yanıt, kadın çalışanlara uygulanan ‘şiddet’in ve dahası emek düşmanlığının Abay’ın bizzat yönetiminde olduğu bankada uygulandığını gözler önüne serdi.

ING Bank’ta şube müdür yardımcısı olarak çalışırken, doğum yapması ve süt izni kullanmasının ardından işten atılan Evla Fazlı, Abay’a şu sözlerle yanıt verdi:

“Sizin bankanızın mülakatında sorulmadığını mı zannediyorsunuz?Gerçekleri nasıl bu kadar çarpıtabilrisiniz?Ya da nasıl bu kadar ayakta uyuyor olabilirsiniz?Herşeyi bir kenara bırakın doğum yaptığım için yalanlarla işten atıldığımı her yerde dile getirdim.Vicdanınız rahat mı?”

‘SÜT İZNİ’ DÖNÜŞÜ ATILDI

İzmir’de ING Bank’ta şube müdür yardımcısı olarak çalışan Evla Fazlı, 2016 Haziran ayında kendisi gibi süt izni kullanan 2 arkadaşıyla beraber ‘performans yetersizliği’ gerekçesiyle işten çıkartılmıştı.

Evla Fazlı’nın açtığı işe iade davasını kazanmasının ardından karar, davalı ING Bank tarafından İzmir Bölge Adliye Mahkemesine taşındı. Mahkemenin 7. Hukuk Dairesi, işverenin iş akdinin feshini geçerli nedenlere dayandığını ispat edemediğini belirleyerek, başvuruyu reddetti. Kararın gerekçesinde, “Davalı işverenin feshinin yerinde olmadığı, fesih işleminin geçerli veya haklı bir sebebe dayanmadığı, feshin son çare olması ilkesine uyulmadığı, davacı işçinin usulüne uygun savunmasının alınmadığı, fesih işleminin geçersiz olduğu, davacının işe iadesinin gerektiği belirtildi.

İADE EDİLMEDİ

Fazlı, mahkeme kararlarına karşın mağduriyetinin sürdüğünü ifade etti. Fazlı, “Neredeyse 1 yıl olacak ben hâlâ işsizim. Banka hem işe geri almayı reddediyor hem de başka bir yerde iş  bulmama engel oluyorlar, kötü referans vererek. Bu kişi hak ve özgürlüğüne  yapılmış bir saldırıdır. Sadece ben değilim bunları yaşayan, davayı kazandığımı  duyan ve benimle aynı durumda olan o kadar çok hamile çalışan ya da yeni doğum  yapmış olan bankacı benimle iletişime geçti ki anlatamam. Hepsi bir daha iş  bulamamaktan korkuyorlar, haklılar da. Gizli kapaklı yapılan bu işten çıkartmaların, şube değiştirmelerin, hamile ve süt izni kullanacak olan anne ve anne adaylarını çok yıprattığına şahit oluyorum.”

BİNLERCE ‘EVLA’ VAR

Patronların her yıl karlarını katlayarak semirdiği bankacılık sektöründe Evla Fazlı ile aynı haksızlığı yaşayan binlerce banka emekçisinin bulunduğu biliniyor. Gerek hamilelik döneminde gerekse yasal süt izninde bir çok bankacı “düşük performans” gerekçesiyle işten atılıyor.

Paramedya‘nın aktardığına göre, bankanın Ege Bölge Müdürü’nün “hamile ve süt izni kullanan kadınları istemiyorum” dediği bankacılar tarafından iddia ediliyor.