İYİ-SEN'den 3. havalimanında 400 iş cinayeti iddiası için açıklama

İnşaat işçilerinin sendikası İYİ-SEN, adı iş cinayetleriyle anılan üçüncü havalimanında 400 işçinin hayatını kaybettiğine ilişkin haberle ilgili açıklama yaptı.

İYİ-SEN'den 3. havalimanında 400 iş cinayeti iddiası için açıklama

İstanbul’da yapımı devam eden 3. havalimanı inşaatında toplam 400 işçinin hayatını kaybettiği, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen işçilerin ailelerinin ise 400 bin lira verilerek susturulduğu iddia edilmişti.

Ülkenin bir çok bölgesindeki şantiyelerde olduğu gibi, işçilerin ölümle her an burun buruna çalışma şartlarıyla karşı karşıya olduğu üçüncü havalimanı şantiyesinde de faaliyetlerini sürdüren İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikas (İYİ-SEN), çarpıcı iddia üzerine bir açıklama yaptı.

İYİ-SEN açıklamasında üçüncü havalimanı şantiyesinin işçilerin en temel haklarının gasp edildiği bir köle kampı ve ücretlerin ya ödenmediği ya da eksik ödendiği bir sömürü alanı olduğu belirtilerek, tüm inşaat işçilerine birlik olma ve örgütlenme çağrısı yapıldı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI İŞÇİ MEZARLIĞIDIR

Türkiye tarihinin en büyük atılımı olarak pazarlanan üçüncü havalimanı , temelleri atıldığı tarihten itibaren inşaat işçilerinin kölelik koşullarında çalışmaya maruz bırakılıp , patronların kar hırsı yüzünden işçi arkadaşlarımızın iş cinayetlerine kurban verdiğimiz işçi mezarlığıdır.

Dün Cumhuriyet Gazetesi 3.Havalimanında yaşanan iş cinayetlerini ve çalışma koşullarını haber yaparak burada yaşananları kamuoyu dikkatine çekmiştir.

3.Havalimanında yaşanan iş cinayetlerinin faili , binlerce inşaat işçisinin işçi sağlığı ve iş güvenliğini maliyet hesabı gören, kuralsız çalışmayı ilke edinen, iş cinayetlerini şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçiren patronlar ve siyasi iktidardır.

Üçüncü havalimanı inşaat işçilerin en temel haklarının gasp edildiği bir köle kampıdır.

Üçüncü havalimanı inşaat işçilerinin ücretlerinin çoğu zaman gasp edildiği ya da eksik ödendiği, sigorta primlerinin asgari ücretten gösterilip eksik yatırıldığı, asgari geçim indiriminin ödenmediği bir sömürü alanıdır.

Üçüncü havalimanı inşaat işçilerinin insanlık onuruna yakışmayacak koşullarda barındığı ve sağlıksız yemeklerin işçilere reva görüldüğü bir köle kampıdır.

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası olarak bu kölelik koşullarından kurtulmanın yolunun işçilerin örgütlülüğünden geçtiğini biliyoruz.

İş cinayetlerine, hak gasplarına karşı tüm inşaat işçilerini birlik olmaya, örgütlenmeye çağırıyoruz.

Bir çivi de kendi geleceğimiz için çakmalıyız.

İNŞAAT VE YAPI İŞÇİLERİ SENDİKASI”

http://gazetemanifesto.com/2017/11/20/insaat-ve-yapi-iscileri-sendikasi-iyi-sen-genel-merkez-binasini-acti/

http://gazetemanifesto.com/2018/02/13/3-havalimaninda-400-isci-hayatini-kaybetti-iddiasi-meclis-gundeminde/