İşte Erdoğan'ın 'garip senaryo' dediği ihtimal

Erdoğan’ın ‘garip senaryo’ dediği iddiaya göre “İkinci tura kalan muhalefet adayı yarıştan çekilecek ve başka bir ismin önünü açacak. Tüm partiler bu ismi destekleyerek Erdoğan’a karşı kazanmayı zorlayacak"

İşte Erdoğan'ın 'garip senaryo' dediği ihtimal

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisinin meclis grup toplantısında, “Şu anda çok garip bir senaryo var ortada. Hafta sonuna kadar bu senaryo nasıl oynanacak, bunu göreceğiz” diyerek altını çizdiği senaryonun Anayasa’nın 101’inci maddesinde yer alan bir düzenlemede gizli olduğu belirtiliyor.

16 Nisan referandumunda kabul edilen ve ilk seçimde yürürlüğe girecek Anayasa’nın 101. maddesinde “İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır.” ifadeleri yer alıyor.

Buna göre seçimin birinci turunda son ikiye kalamayan ve ikinci turda yarışma hakkı elde edemeyen aday, muhalefetin ortak hamlesiyle en çok oyu alan ikinci adayın çekilmesiyle ikinci turda yarışabilecek. Erdoğan’la birlikte CHP’nin ya da İP’nin adayı ikinci tura kalsa bile, üzerinde uzlaşılan ismin önünü açmak için ikinci aday seçimden çekilecek ve başka bir ismin önünü açacak. Tüm partiler bu ismi destekleyerek Erdoğan’a karşı kazanmayı zorlayacak.

Gazete Habertürk’ten Bülent Aydemir‘in haberine göre, AKP’nin önemli isimleri de “bu tuzağı gördüklerini ve yabana atmadıklarını” söylüyor.

İktidarı endişelendiren senaryoya göre AKP-MHP dışındaki partiler, parlamentoya girip burada çoğunluk sağlayarak hem cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminin domine edilmesi hem de seçim kaybedilirse seçilecek cumhurbaşkanı kararnamelerini, yasalarla bloke etmek, rahat bırakmamak, çalıştırmamak gibi bir strateji izliyor.