IŞİD destekçisi Türk vatandaşının iadesi 'işkence tehlikesi' nedeniyle durduruldu

Alman Anayasa Mahkemesi, IŞİD sempatizanı bir Türk vatandaşının "işkence görme ve insanlık dışı tutukluluk koşullarına maruz kalma tehlikesi" nedeniyle Türkiye'ye sınır dışı edilmesini durdurdu.

IŞİD destekçisi Türk vatandaşının iadesi 'işkence tehlikesi' nedeniyle durduruldu

Alman Anayasa Mahkemesi, bir IŞİD sempatizanı olduğu ifade edilen bir Türk vatandaşının “işkence görme ve insanlık dışı tutukluluk koşullarına maruz kalma tehlikesi” nedeniyle Türkiye’ye sınır dışı edilmesini durdurdu. Karar emsal niteliği taşıyor.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Almanya’nın Karlsruhe kentindeki Federal Anayasa Mahkemesi, Alman yargısı için emsal teşkil eden bir karar aldı. Yüksek mahkeme, IŞİD sempatizanı olduğu ifade edilen bir Türk’ün “işkence görme tehlikesi ve insanlık dışı tutukluluk koşulları ile karşı karşıya kalabileceği gerekçesiyle” yaptığı itirazı yerinde buldu ve Türkiye’ye sınır dışı edilmesini durdurdu.

Mahkemenin kararında “işkence tehlikesinin ciddi dayanakları” bulunduğu ve bu durumun yeteri derecede kontrol edilmediği vurgulandı. Kararda, kişinin sınır dışı edilmesi durumunda Türkiye’de hukuk devleti kurallarına uygun şekilde muamele göreceğinin garantisi edilmesi gerektiğine işaret edildi.

Kararla birlikte IŞİD destekçisi kişinin Türkiye’ye iade işlemleri durduruldu. Konuyu şimdi Alman İdare Mahkemesi’nin incelemesi ve sınır dışı konusunda kararını açıklaması gerekiyor.