İran'dan ABD'ye yanıt: Yaptırımlara rağmen petrol gelirlerimiz düşmeyecek

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, ABD yaptırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran'dan ABD'ye yanıt: Yaptırımlara rağmen petrol gelirlerimiz düşmeyecek

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, ABD yaptırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Cihangiri, yaptrımlar nedeniyle günlük petrol ihracatı 1 milyon varile düşse bile artan petrol fiyatları sebebiyle gelirlerinde azalma olmayacağını ifade etti.

İran Milli Sağlık Sigortası Günü için başkent Tahran’da açıklamalarda bulunan Cihangiri, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları ve ülkesinin petrol ihracatındaki durumu değerlendirdi.

Petrol ihracatında geçtiğimiz ay birkaç bin varillik bir düşüş yaşamış olabileceğini belirten Cihangiri, bu durumun 1 milyon varilden aşağı düşmemesi gerektiğini ifade etti. Petrol fiyatlarındaki yükselişe dikkat çeken Cihangiri, “Bu şartlarda 1 milyon varil petrol ihraç etsek dahi önceki yıllarla aynı geliri elde ederiz.” dedi.

ABD’nin, fiyatların yükselmemesi için Suudi Arabistan ve diğer ülkelerle arzı karşılayacağı iddiasının propagandadan ibaret olduğunu ifade eden Cihangiri, 30 dolar olan bir varil petrolün 80 doların üstüne çıktığına dikkat çekerek, “ABD, İran petrolünü durdurmayı başarabilseydi petrolün varil fiyatı bugün 100 doları geçerdi.” sözlerine yer verdi.

ABD yaptırımlarının çok etkilemeyeceğini söyleyerek, İran’ın petrol ihracatının sıfıra indirilemeyeceğini ve hali hazırda 100 milyar dolar döviz rezervlerinin olduğunu ifade etti.