İnternette 'adil kullanım noktası'na ilişkin yeni dönem 1 Ocak'ta başlıyor

Adil Kullanım Noktası uygulamasının, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren tamamen kalkacağı açıklandı.

İnternette 'adil kullanım noktası'na ilişkin yeni dönem 1 Ocak'ta başlıyor

Adil Kullanım Noktası uygulamasının, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren tamamen kalkacağı açıklandı. AKN kota aşımı durumunda internet hızında yavaşlamaya neden olan bir uygulamaydı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, veri indirme hızının iyileştirilmesi ve erişim hızında tüketici nezdinde şeffaflığın sağlanması amacıyla 1 Ocak 2019 itibarıyla Adil Kullanım Noktası uygulamasının tamamen kaldırılacağını açıkladı.

Turhan konuya ilişkin “AKN’nin kaldırılması dolayısıyla aboneler herhangi bir dilekçe vermeyecek. Bu uygulama nedeniyle de ilave ücret alınmayacak.” sözlerine yer verdi.

Limitsiz olarak tanıtılan paketlerde AKN veri miktarı ve AKN sonrası erişim hızında tüketici nezdinde şeffaflığın sağlanması amacıyla 1 Mayıs’ta kademeli geçiş yapıldığını belirten Turhan, söz konusu uygulamanın 2019’un başında tamamen kaldırılmasıyla veri indirme ve erişim hızının artacağını söyledi.

Turhan AKN uygulamasının kaldırılmasına ilişkin olarak “Bu hizmeti veren işletmeci operatörler 1 Ocak 2019 itibarıyla uygulamayı kaldıracak. Kapasitenin üzerinde kullanımda yavaşlama oluyordu. Herkesin interneti eşit kullanması amacıyla getirilen AKN, internet altyapısının gittikçe gelişmesi ve kapasitesinin artması dolayısıyla artık kaldırılacak ve internet kullanımına sınırlama getirilmeyecek. AKN’nin kaldırılması dolayısıyla aboneler herhangi bir dilekçe vermeyecek. Bu uygulama nedeniyle de ilave ücret alınmayacak.” açıklamasında bulundu.