İnşaat işçisi bir çok şantiyede ayakta: Bu daha fragman

Yalnızca iş cinayetlerinde öldükleri zaman düzen medyasının gündemine girebilen inşaat işçileri, ödenmeyen ücretleri nedeniyle 5 ayrı şantiyede eyleme geçti.

İnşaat işçisi bir çok şantiyede ayakta: Bu daha fragman

Ağır çalışma koşulları, uzayan mesailer, ödenmeyen ücretler ve saat başı yaşanan iş cinayetleriyle işçi sınıfına yönelik sömürünün en açık örneğini oluşturan inşaat sektöründe işçiler bir çok şantiyede hakları için eylem başlattı.

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan, inşaat sektörünün örgütsüzlüğün en yaygın olduğu iş kolu olduğuna dikkat çekerken “İnşaat işçisi bugün şantiyelerde ortaya çıkarttığı tepkiyi örgütlü bir şekilde gerçekleştirdiği sürece sonuç alabiliyor.” dedi.

Eylemlerin ortaya çıkmasının en önemli sebebinin, Türkiye’deki ekonomik krizin emekçilere yansıması olduğuna dikkat çeken Öztutan, yaşananların esas patlamanın ‘fragman’ı olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

İŞTE ŞANTİYE ŞANTİYE EYLEMLER

AKP’nin seçim şovuna yetiştirilebilmesi için işçilere baskı yapılan üçüncü havalimanında, Kalyon bünyesinde faaliyet yürüten NOVA firmasına bağlı inşaat işçileri ücretleri ödenmediği için bu sabah iş bırakma eylemi yaptı. Dün de aynı firma çalışanları ücretlerini alamadıkları için kule vince çıkarak tepkilerini dile getirmişti. Bugünde aynı firmada çalışan inşaat işçileri iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Firma yetkilileri ile görüşen işçiler, ücretlerin ödenmesini talep etti. Ancak firma yetkilileri sabahki görüşmede ödeme yapılmayacağını bildirdi. İşçilerin iş bırakma eylemini sürdürme kararlılığından sonra firma yetkilileri işçilere beş gün sonra ödemelerin gerçekleşeceği sözünü verdi.

Sabiha Gökçen metro inşaatında çalışan inşaat işçileri de 3 aylık maaşları yatırılmadığı için öğleden sonra iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İşçilerin firma önündeki bekleyişi devam ederken, İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) temsilcileri de işçilerle görüştü.

Sakarya’nın Ferizli ilçesinde yapımı süren devlet hastanesinin şantiyesinde çalışan inşaat işçileri 2 aydır ücretlerini alamadıkları için eylem başlattı. İnşaatta çalışan taşeron firmanın işçileri 35 metre yüksekliğindeki vincin üzerine çıktı. İşçiler kendilerini ikna etmeye çalışan arkadaşlarına ve firma görevlilerine, “1 aydır paramızı alamıyoruz, bayram geldi hala vermediler” diye bağırarak inmeyi kabul etmedi. İşçilerin uzun süren direnişleri sonucu firma yetkililerinin ücretleri ödemeyi kabul ettiği belirtildi.

İstanbul Kağıthane’ye bağlı Seyrantepe’deki “Skyland İstanbul” şantiyesinde de inşaat işçileri ücretlerin ödenmemesi nedeniyle eylemde. İşçiler alacaklarının bir an önce karşılanması talebiyle bekleyişlerini sürdürüyor.

İşçilerin ücretlerinin ödenmediği beşinci nokta ise Marmaray Kazlıçeşme İstasyonu’nun yanı başında bulunan, Ege Yapı’ya ait “Cer İstanbul” inşaatı. İşçiler burada da yüklenici firmanın ödeme yapması için bekliyor.

“HER ZAFER BİRLİĞİMİZİ BÜYÜTÜYOR”

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan, şantiyelerde son günlerde artış gösteren işçi eylemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Öztutan şunları söyledi:

Son iki üç gündür şantiyelerde inşaat işçileri ücretleri ödenmediği için eylemler düzenleniyor. 3. Havalimanı, Skyland Eroğlu, Kazlıçeşme Ege Yapı, Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu, Sakarya Serizli’de İlçe Hastanesi; bunlar bizim irtibatta olduğumuz, eylemleri beraber yürüttüğümüz şantiyeler.

Bu eylemlerin ortaya çıkmasının en önemli sebebi, Türkiye’deki ekonomik krizin emekçilere yansıması. Döviz kurunun artması inşaat sektöründe maliyeti arttırdı, maliyet arttıkça da patronlar bunun faturasını işçilere kesmeye başladılar. Maaşlar ödenmemeye başlandı, koşullar daha da kötüleşti. Hem maaşlar, hem barınma hem de beslenmeden keserek patronlar karlarını maksimize etmeye çalışıyorlar. Daha birkaç hafta önce inşaat işçileri yedikleri yemekten zehirlendiler. Ek olarak siyasi iktidar da konut kredi faizlerini düşürerek, tapu harçlarını kaldırarak müteahhitlere elinden gelen kolaylığı yaparken, işçinin taleplerine kulağını tıkıyor.

Bugün inşaat işçilerinin tepkileri ve akabinde örgütlenen eylemler kriz öncesi inşaat işçilerinin patlamasının bir fragmanı. Çünkü bu süreç devam ettikçe, ekonomik kriz derinleştikçe inşaat işçilerinin ekmeğine patronun eli daha fazla uzanacak.

Maaşların ödenmemesi inşaat işçisinin kaderi mi? Hayır değil. İnşaat işçisi bugün şantiyelerde ortaya çıkarttığı tepkiyi örgütlü bir şekilde gerçekleştirdiği sürece sonuç alabiliyor.

İnşaat Türkiye’de örgütsüzlüğün en yaygın olduğu iş kolu. İşçilerin örgütsüzlüğü patronlara istediklerini yapabilme özgüveni sağlıyor. İşçi arkadaşlarımızda da bir tepki var bu özgüvene ilişkin. Bu tepkiyi örgütlü kılarsak patronların bu saldırısını püskürtebiliriz.

Her grev ile sendikamızın bilinirliği daha çok artıyor. Şantiyelerde kazandığımız her zafer ile bizimle temas kurmak isteyen inşaat işçisi sayısı artıyor. Son iki günde sendika telefonları susmadı örneğin.”