İngiliz milletvekili: Suudi Arabistan Yemen'de kaybediyor

İngiltere'nin eski Uluslararası Kalkınma Bakanı ve Muhafazakar Parti milletvekili Andrew Mitchell, Suudi Arabistan'ın Yemen savaşıyle ilgili konuştu.

İngiliz milletvekili: Suudi Arabistan Yemen'de kaybediyor

İngiltere’nin eski Uluslararası Kalkınma Bakanı ve Muhafazakar Parti milletvekili Andrew Mitchell, bir röportajda, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki savaşı kaybettiğini belirtti.

20 Şubat’ta Middle East Eye’da yayımlanan bir röportajda demeçlerine yer verilen Mitchell, Suudi Arabistan’ın 2015 yılından beri askeri operasyonlar gerçekleştirdiği Yemen’de kesin yenilgiye uğradığını ve küçük düştüğünü söyledi.

Suudi Arabistan’ın düzenlediği hava operasyonları ile savaşı kazanamadığını belirten Mitchell, İngiltere ve uluslararası kamuoyunun Suudi Arabistan’a pazarlık masasına dönmesi için baskı yapmaması halinde Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyonun gerçekleştirdiği hava saldırılarından dolayı Yemen’de oluşan insanlık dramının durmayacağını aktardı.

SUUDİ PRENS ZİYARET EDECEK

Suudi Arabistan’ın Yemen’deki operasyonlarının baş mimarlarından biri olan Suudi Prens Mohammed bin Salman, 7 Mart’ta İngiltere’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek ve İngiltere Başbakanı Theresa May ile görüşecek.

Normal şartlar altında bu ziyaretin Şubat ayı içerisinde gerçekleşmesi planlanırken, Salman’ın gelişi nedeniyle düzenlenecek protestolar sebebiyle ziyaretin ertelendiği belirtildi.

Suudi Arabistan’ın silah ticaretinde en büyük partnerlerinden biri olan İngiltere, sadece 2015 yılından beri Suudi Arabistan’a toplamda 6.4 milyar dolar değerinde silah satmış durumda.

BİNLERCE SİVİL ÖLDÜ

Başta İngiltere ve ABD olmak üzere emperyalizmin desteğiyle Yemen’de Husilere yönelik ağırlıklı olarak hava saldırılarından oluşan askeri operasyonlar düzenleyen Suudi Arabistan, binlerce sivilin ölümünden sorumlu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Yemen’deki kolera salgınına ilişkin hazırladığı harita.

Suudi Arabistan’ın öncülüğündeki koalisyonun saldırı sonucu şimdiye dek aralarında çocuk ve kadınların bulunduğu en az 10,000 sivilin hayatını kaybettiği belirtilirken, savaş bölgesindeki kurumlardaki verilerin yetersiz olması nedeniyle ölü sayısının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Saldırılar yüzünden ülkedeki bütün alt yapı çökmüş durumda ve binlerce Yemenli salgın hastalıklarla mücadelee ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Yemen’deki savaş ile ilgili hazırlanan raporda, Suudi Arabistan’ın uluslararası insan haklarını yok saydığı belirtiliyor.

http://gazetemanifesto.com/2017/12/24/yemene-yonelik-saldirilarda-48-sivil-hayatini-kaybetti/