'İmar Barışı' tarihi yok ediyor: Peribacaları'nda talan

İmara aykırı yapılar için ‘yapı kayıt belgesi’ alma hakkı tanıyan 'İmar Barışı', tarihi alanları tehdit ediyor. 60 milyon yılda oluşan ve birinci derece arkeolojik ve doğal sit olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’da, İmar Barışı nedeniyle kaçak yapılaşmanın hızla arttığı görülüyor.

'İmar Barışı' tarihi yok ediyor: Peribacaları'nda talan

İmara aykırı yapılar için ‘yapı kayıt belgesi’ alma hakkı tanıyan ‘İmar Barışı’, tarihi alanları tehdit ediyor. 60 milyon yılda oluşan ve birinci derece arkeolojik ve doğal sit olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’da, İmar Barışı nedeniyle kaçak yapılaşmanın hızla arttığı görülüyor.

Hürriyet’ten Selahattin Sönmez ve Aysel Alp’İn haberine göre, birinci derece tarihi ve doğal sit olan Ortahisar, Avanos, Ürgüp, Uçhisar ve Göreme’yi kapsayan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan yaklaşık 10 bin hektarlık alanda kaçak yapılaşma hızla arttı. Çok sayıda otel, kafe, restoran ve konut sahibinin henüz yapımı tamamlanmamış inşaatlar için dahi ‘yapı kayıt belgesi’ aldığı, kaçak yapı sahiplerinin ise kayıt belgesinde alanı çok daha büyük göstererek, iki-üç katına genişlettiği kaydedildi.

Kapadokya halkı durumu “İmar affıyla tarihi mağaralar ve vadilerde yapılan inşaat, büyütme tadilatı, iş makinelerinin sesleri, tarihin çığlıkları gibi kulaklarımızı tırmalıyor. Açıkçası Kapadokya imar affına kurban ediliyor!” sözleriyle özetledi.

Uzmanlar söz konusu durumun Kapadokya’ya büyük zarar verdiğini belirterek, “Çünkü Kapadokya yaşayan bir bölge. Peribacası oluşumu sürüyor. Kızılçukur Vadisi’nde küçük peribacaları vardır, bunlar milyonlarca yılda büyüyecek ve diğerleri gibi olacak” ifadelerine yer verdi.

Valiliğin izin verdiği ATV’ler de büyük zarar veriyor

Haberde tek sorunun kaçak yapılaşma olmadığı bölgede kullanılan ATV’lerin de tarihi alana büyük zarar verdiği aktarıldı. Valilik tarafından belli güzergahlarda ATV’lere izin verildiği, ancak kimsenin bu kurallara uymadığı belirtiliyor. Bölge esnafının da “Kapadokya’nın baş belası bunlar, kaya kertişi gibi (tüf kayalar arasında yaşayan kertenkele türü) tırmanarak tarihe zarar veriyorlar” sözleriyle duruma tepkisini dile getirdiği ifade edildi.

Nevşehir Valisi İlhami Aktaş tarafından konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada şu sözlere yer verildi:

“İmar barışını istismar edenlerle ilgili emniyet, jandarma, çevre ve şehircilik, milli parklar, kültür ve tabiat varlıkları koruma kurulumuz gerekli işlemleri yapıyor. Savcılıklara suç duyurusunda bulunuyoruz. Yıkımın belli prosedürleri var, bunları da belediyeler yürütüyor. Vatandaşın yapı kayıt belgesi alması oteli açabileceği anlamına gelmez. Bunun şartları var, incelemesi var. At çiftlikleri rahatsız edici olabilir ama burası güzel atlar ülkesi, vatandaş kendi arazisi üzerinde bunu yapıyor. ATV ve atlar, balonların kalkamadığı havalar için turistlere alternatif olarak sunuluyor.”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Solmaz ise, imar barışının 1 Ocak 2018 tarihi öncesindeki kaçak yapıları kapsadığını belirterek, “Temmuzdan itibaren barışa aykırı olarak yapılan, 100’ü aşkın kaçak inşaat için suç duyurusunda bulunduk. Bunların yıkımı belediyelerin yetkisinde. Kâğıt üzerinde çok işlem yaptık. Bu yapı sahipleri başlarını büyük belaya soktular. Savcılıklarca ifadeye çağrılacaklar. Yapı kayıt belgesi aldılarsa bile iptal edilecek. Hem kültür varlıklarını tahrip etmekten 2 yıldan 5 yıla kadar hem de İmar Yasası’na aykırı davranmaktan, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle haklarında iki ayrı suçtan dava açılacak. Belediyelerin bu kaçaklara, yıkımları için 1 ay süre tanımaları, ardından da onlar yıkmamışsa belediyenin yıkması gerekiyor.” ifadelerinde bulundu.