İKD'den Antep'te kitlesel 8 Mart etkinliği

İlerici Kadınlar Derneği Gaziantep Şubesi'nin düzenlediği 8 Mart etkinliğine halkın yoğun katılımı dikkat çekti.

İKD'den Antep'te kitlesel 8 Mart etkinliği

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) Gaziantep Şubesi, 8 Mart dolayısıyla bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikte 8 Mart anısına, gericilik ve kadına şiddet arasındaki ilişkiyi ele alan bir oyun da sahnelendi.

Gaziantep Alevi Kültür Dernekleri’nde düzenlenen ve halkın yoğun katılımın gözlendiği etkinlik, şimdiye kadar hayatını kaybetmiş olan tüm emekçi kadınların anısına saygı duruşu yapılmasıyla başladı.

Saygı duruşundan sonra İlerici Kadınlar Derneği’nin talepleri okundu. Daha sonra açıklamalar yapmak üzere kürsüye çıkan İKD Genel Sekreteri Nuray Yenil, Türkiye’deki kadın mücadelesinden örnekler verdi. Yenil, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın medyada çıkan kadına şiddet haberlerinin yapılmaması gerektiğini belirten sözlerini de eleştirdi. Genel Sekreter Yenil, “Vicdan Konvoyu” olarak adlandırılan ve İstanbul’dan otobüslerle Hatay’a giderek Suriyeli tutsak kadınlarla dayanışma içerisinde olduklarını iddia edenlerin yalan kampanyası yürüttüğünü belirtti.

KONVOYUN ‘VİCDAN’LA İLGİSİ YOK

Yenil, İKD’nin geçtiğimiz yıllarda, Gaziantep’te Ezidi kadın ticareti yapıldığına ilişkin suç duyurusunda bulunduğunu, ancak sanıkların bir buçuk ay içerisinde beraat ettiğini söyledi. İKD Genel Sekreteri Nuray Yenil, bu konvoyun vicdan ile ilgisi olmadığını, amacın Suriye halkına karşı yeni bir saldırı hamlesini meşrulaştırmaya çalışmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Yenil’in konuşmasının ardından 8 Mart konulu tiyatro oyunu sahnelendi. Bale gösterisiyle başlayan oyunda, savaş, tarikat eğitimleri, bilim çelişkisi ve Diyanet tarafından yayımlanan çocukların ergenliğe girmeden evlenebilir fetvası, kadın cinayetleri ve şortlu kadın konuları kısa piyesler halinde işlendi. Oyunda, tüm bu konularla birlikte, Türkiye’nin adalet sisteminin geldiği nokta da ayrıca ele alındı.

15 kişi tarafından sahnelenen oyun hakkında açıklamalar yapan İKD Gaziantep Şubesi yetkilileri, bu oyunları her yıl geleneksel hale getirmeye çalıştıklarını belirtti. Alevi Kültür Derneği’ne de ayrıca teşekkür eden yetkililer, “Kadına şiddetin her geçen gün arttığı ülkemizde İKD’li kadınlar, sanat da dahil olmak üzere hayatın her alanında üretimdeler ve bu şiddete üreterek karşılık veriyorlar” ifadelerini kullandı.

Oyundan kareler: