İKD 2. Olağan Genel Kurul Konferansı sona erdi: Sabancılarla, Emine Erdoğanlarla aynı safta değiliz!

İlerici Kadınlar Derneği (İKD), 2. Olağan Genel Kurul Konferansı için "Yoksulluğa, sömürüye, gericiliğe mahkum değiliz!" çağrısıyla İstanbul'da Kozzy Kültür Merkezi'nde toplandı.

İKD 2. Olağan Genel Kurul Konferansı sona erdi: Sabancılarla, Emine Erdoğanlarla aynı safta değiliz!

İlerici Kadınlar Derneği (İKD), 2. Olağan Genel Kurul Konferansı için “Yoksulluğa, sömürüye, gericiliğe mahkum değiliz!” çağrısıyla İstanbul’da Kozzy Kültür Merkezi’nde toplandı.

2. Olağan Genel Kurul Konferansı için çağrı yapan İKD açıklamasında “Ne krizin faturasını ödeyeceğiz, ne de bize dayattıkları karanlığa mahkûm olacağız!” diyen bütün kadınları İlerici Kadınlar Derneği 2. Olağan Genel Kurul Konferansı’na çağırıyoruz.” ifadelerine yer verilmişti.

Açılış konuşması ve Divan’ın seçimiyle başlayan konferans, İKD Genel Başkanı Umut Kuruç’un konuşmasıyla devam etti. Kuruç konuşmasında ekonomik kriz gündemine değinerek “Krizi ‘hepimiz aynı gemideyiz’ safsatasıyla emekçi sınıflara fatura eden patronlar ve sermaye sınıfı, kadınları teslim almak için de ‘hepimiz kadınız, aynı saftayız’ safsatasını propaganda ediyor. Bizi piyasayla, sömürüyle teslim alıyorlar; gericilikle kuşatıyorlar. Biz Sabancılarlar aynı safta değiliz, biz Emine Erdoğan’larla aynı safta değiliz, biz Boynerlerle, patronlarla aynı safta değiliz. Gericilikle, sadakayla, şükürle biz kadınları teslim almak isteyenlerle aynı safta değiliz.” ifadelerini kullandı. Konuşmasına “Sermayenin saldırıları ile gerici kuşatma birbirinden ayrılamaz iki politikadır” diye devam eden Kuruç içinden geçtiğimiz karanlık döneme vurgu yapıp “Emekçi kadınları, çalışan kadınları, işini kaybeden, sosyal hakları ellerinden alınmış kadınları ilericilik ve emek mücadelesine kazanmalıyız” dedi. Umut Kuruç, gerici politikaların arkasında emperyalizme bağımlılık olduğunun da altını çizerek Suriye’de sürdürülen ve Türkiye’nin de içine çekildiği savaşa değindi. “Yanı başımızda cihatçı çetelerce katletilen binlerce kadın ve çocuğun öldürülmesine, emperyalist politikalara direnen Suriyelilerin katledilmelerine göz yumarsak bu savaşın faturasını çok daha ağır öderiz.” açıklamasında bulundu.

İKD Genel Başkanı Umut Kuruç’un ardından konuşan İKD üyesi Ezgi Oral, beyaz yakalı kadınların esnek ve güvencesiz çalışma koşullarına değinen bir konuşma yaparak emekçi kadınları, ilerici kadınlar mücadelesine davet etti.

İKD Üyesi Gülseren Ercan, kamudaki kadrolu istihdam yalanlarına dikkat çektiği konuşmasında “Taşeron işçi sorunu yerine, ‘Kadrolu taşeron işçi sorunu’ yaratılmış oldu” dedi.

İKD Danışma Kurulu Üyesi Tülin Tankut konuşmasında “Liberal saldırılarla,kadın kimliğinin zayıflatılmasına dair politikalar artmıştır. Kapitalizm kadın bedenini sömürerek el koyuyor. Siyasi islam ise kadını kapatarak el koyuyor. Din istismarcılarına karşı laiklik mücadelesini büyütmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Sinevizyon gösteriminin ardından kürsüye çıkan İKD Genel Sekreteri Nuray Yenil, İKD’nin 2017 yılı faaliyet raporunu sundu. Yenil “Konferansta alınan kararlar çerçevesinde çalışmalar yürütülmüş, emekçilerin yanında saf tutulmuş, gericiliğe karşı mücadeleyi yükseltmiş,kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin karşısında durulmuştur.” diye konuştu.

Nuray Yenil’in ardından kürsüye Gaziantep İlerici Kadınlar Derneği adına konuşmasını yapmak üzere Yıldız Biçer Yorulmaz çıktı. Yorulmaz, Gaziantep İKD’nin sergilediği tiyatro oyunlarına dair konuşarak, tüm kadınların yaşadığı sorunlar öncelikli olmak üzere, namus konusunu, şiddeti, töre cinayetlerini, yurtlarda yaşanan tacizleri anlatmaya çalıştıklarından bahsetti.

Kadın mücadeleleri tarihi üzerine konuşmasını yapan İKD GYK üyesi Hanife Şahan şöyle konuştu: “Yapılması gereken tek şey örgütlenmek. İKD tam da bu yüzden kuruldu. Kadınların ülkenin dört bir köşesinde sesinin daha yüksek çıkması için ancak biz örgütlenirsek tarihte yeni bir sayfa açar ve doldururuz.”

İKD 2. Olağan Genel Kurul Konferansı sona erdi.