Hollanda, Suriye'deki cihatçıları desteklemiş!

Hollanda, 2016 yılından beri Suriye’deki cihatçı grupları desteklediği ortaya çıktı.

Hollanda, Suriye'deki cihatçıları desteklemiş!

Hollanda, 2016 yılından beri Suriye’deki cihatçı grupları desteklediği ortaya çıktı. Hollanda’nın “Beşar Esad yönetimine karşı başarı şansı kalmadığı” gerekçesiyle cihatçı gruplara yönelik yardımı kestiği öelirt

Ancak Hollanda hükümetinin, meclise defalarca “savaş kurallarına uyan ve aşırı güçlerle işbirliği yapmayanları destekleyeceğiz” sözü vermesine rağmen, uygulamada bu söze uyulmadığı belirtildi.

Sultan Murad Tugayları’na askeri yardım

Hollanda tarafından 2016’dan bu yılın başlarına kadar üniforma ve kamyonet desteği verilen Sultan Murad Tugayı, bu örgütlerden biri. Örgüt, uluslararası insan hakları örgütleri tarafından savaş suçu ve ağır insan hakları ihlalleriyle biliniyor. Sultan Murad Tugayı, YPG’nin kontrolündeki Şeyh Maksud bölgesinde 30’u çocuk 83 Kürt sivilin öldürülmesinden sorumluydu.

BM’nin uyarılarına rağmen desteklemeye devam etmişler!

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin uyarılarına rağmen, Sultan Murad Tugayları’nı desteklemeye devam etti. Sultan Murad Tugayı, 2015 yılından bu yana El Kaide ile sıkı işbirliği içinde olmuştu. Sadece Sultan Murad Tugayı değil, 2016 yılından bu yana Lahey yönetimince desteklenen diğer örgüt bazı örgütlerin de sivillere yönelik saldırı ve insan hakları ihlallerinden sorumlu olduğu vurgulandı.

Hollanda, savcılık tarafından “terör örgütü” olarak tanımlanan Ahrar el – Şam ile bağlantılı olan en az 3 ayrı gruba da yardımda bulundu. Desteklenen grupların, özellikle intihar saldırılarıları ile gündeme gelen bu grupla iç içe oldukları belirlendi. Hükümet, hafta başında parlamentoya bir mektup yazarak, “Esad yönetimine karşı başarılı olma şansı kalmadığı için” Suriye’deki cihatçılara verilen eğitim, teçhizat ve maddi desteğin sona erdirileceğini açıkladı.