HDP'de tutuklu ve vekilliği düşen isimler liste dışında

HDP’de cezası kesinleşen ve kesinleşme ihtimali olan isimleri milletvekilliği için aday göstermeme eğiliminin öne çıktığı öğrenildi.

HDP'de tutuklu ve vekilliği düşen isimler liste dışında

HDP’de aday listesinin hazırlanmasına yönelik çalışmalar devam ederken, tutuklu olan ve haklarındaki cezaların kesinleşme ihtimali olan 3 vekil ile cezaevinde olmayan ancak vekilliği düşen isimlerin tekrar aday gösterilmemesi görüşü ağırlık kazandı.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı‘nın haberine göre, bu kapsamda cezaevindeki vekillerle görüşmeler yapıldığı; İdris Baluken, Çağlar Demirel ve Gülser Yıldırım’ın tekrar aday gösterilmeyeceği iddia edildi. Tutuklu durumda olan ve henüz hakkında hiçbir hüküm bulunmayan Leyla Güven ve Onur Hamzaoğlu’nun ise aday listesinde yer alacağı konuşuluyor.

ADAY GÖSTERİLMEYECEKLER

1 Kasım seçimlerinden sonra oluşan parlamentoya 59 sandalyeyle giren HDP, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından 2 yıl içinde 11 milletvekili kaybetti. Vekillerin 8’inin haklarında kesinleşen cezalar dolayısıyla, 3’ünün ise devamsızlık yaptığı gerekçesiyle parlamento üyeliği sona erdi. HDP’de cezaevinde olan ve cezaları kesinleşen Figen Yüksekdağ, Ferhat Encü, Selma Irmak ve Abdullah Zeydan gibi tutuklu isimler tekrar aday gösterilemeyecek. Cezaevinde olmayan ancak vekilliği düşen Osman Baydemir, İbrahim Ayhan, Ahmet Yıldırım, Besime Konca gibi isimler de siyasi olarak yasaklı hale geldikleri gerekçesiyle tekrar aday olamayacak.

ZANA VE TÜRK ADAY OLMUYOR

Öte yandan parti içinde eski HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay’ın da aday gösterileceği ifade ediliyor. HDP’de Leyla Zana ve Ahmet Türk’ün sağlık sorunlarını gerekçe göstererek aday adaylığı başvurusunda bulunmadığı, bu kapsamda her iki ismin de aday olmayacağı belirtildi.