HDP: Yeni bir çözüm süreci olacak

HDP’nin yeni Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 'çözüm süreci'ne ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

HDP: Yeni bir çözüm süreci olacak

HDP’nin son kongresinde Selahattin Demirtaş’ın yerine Eş Genel Başkan olarak seçilen Sezai Temelli, “Yeni bir çözüm süreci olacak mıdır? Evet olacaktır.” dedi.

Artı Gerçek’ten Erdal İmrek’e konuşan Sezai Temelli’nin röportajında dikkat çeken bölüm şöyle:

– ‘Kürt sorunundan beslenen iktidar’ tespitiniz ‘çözüm süreci’ için de geçerli mi?

Çözüm süreci iktidarın bu algısını çözecekti. 2011’de başlayan 2013, 2015 arası iyice belirginleşen çözüm sürecindeki bütün samimi adımlara, bütün özverili yaklaşımlara bu iktidar aklı samimi yaklaşmamıştır. Çözümden yana değil, Kürt sorununun sürdürülebilirliğine göre kendisini konumlandırmıştır. Şimdi eğer bir çözüm sürecinden bahsedilecekse bütün bu bilgiler ışığında yeni dinamikleri de sürece katarak, çok daha sağlıklı, sahici, kalıcı bir çözüm mekanizması yaratmalıyız. Çözüm konusunda adımlar atmalıyız.

– Yeniden bir çözüm sürecine dönme ihtimali görüyor musunuz?

Evet. Aslında çözüm hepimizin beklentisidir. Biz zaten bu umudumuz asla yitirmedik, yitirmeyeceğiz. Yeni bir çözüm süreci olacak mıdır? Evet olacaktır. Ama bu artık bütün toplumun, bütün toplumsal dinamiklerin, toplumsal muhalefetin ortaklaştığı bir yerden olacaktır. Yani demokrasi ve barış mücadelesi bugünkü iktidarın bu saldırganlığını, bu algı yönetimini dağıtacaktır. Burada ortaklaşmalıyız. HDP bunu anlatıyor. Yani HDP ‘bütün bu karşıtlıklara rağmen bütün bu gerilimli siyasete rağmen bir arada yaşayabiliyoruz’ diyor. ‘Ortak vatanda, demokratik cumhuriyeti birlikte inşa edebiliriz’ diyor. Bunu başarabiliriz, çünkü bu aslında iktidara rağmen bugüne kadar yaptığımız bir şey. İktidarın bu ceberut yaklaşımını dağıtabilirsek, hem bugün yaşadığımız sorunlardan kendimizi arındırabileceğiz, hem de çok daha iyi bir yaşamı hep birlikte örebileceğiz. Bizim ‘yeni yaşam’ dememiz buydu, davetimiz buydu. Bu emeğin mücadelesidir, kadınların mücadelesidir, doğa talanına karşı mücadeledir, eşit özgür bir yaşam için mücadeledir ve bu bizim ortak kesenimizdir. Yan yana gelmek artık yeterli değil. Evet yan yana geldik, gelinebileceğini gösterdik. Şimdi önümüzdeki dönem yan yana gelenlerin ortak mücadeleyi sürdürme dönemidir.

http://gazetemanifesto.com/2018/02/18/mercek-bir-yetmez-ama-evetci-portresi-sezai-temelli/