Hatip Dicle, Londra'daki sır toplantı için konuştu

İngiltere'de DPI'nın evsahipliğinde gerçekleşen ve içeriği açıklanmayan toplantı ile ilgili DTK Eş Başkanı Hatip Dicle konuştu.

Hatip Dicle, Londra'daki sır toplantı için konuştu

İngiltere merkezli Demokratik İlerleme Enstitüsü (DPI) tarafından Londra’da AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, eski İç İşleri Bakanı Efkan Ala ve eski Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla  geçtiğimiz ay bir toplantı düzenlendi. Türkiye medyasında yer almayan toplantıda ne konuşulduğu ile ilgili açıklama yapılmazken, kuruluşun başkanı Kerim Yıldız, Kürt sorununda yeni bir ‘çözüm süreci’nin başlamasının zorunlu olduğunu, bunu da Hükümet ve PKK’nin yapacağını belirmişti.

Gerçekleşmesinin üzerinden yaklaşık 1 ay geçen toplantı ile ilgili DTK Eş Başkanı Hatip Dicle’den de açıklama geldi. Dicle, DPI’nın ‘misyon’u gereği tarafları bir araya getirmek istediğini, fakat Hükümet’in “bu dönem HDP’lilerle fotoğraf veremeyecekleri” yönündeki ısrarı üzerine tek taraflı olarak gerçekleştiğini belirtti.

Ahwal’dan Eylem Yılmaz‘a konuşan Dicle’nin “Erken seçim kararının alındığı bir dönemde düzenlenen bu toplantıya ilişkin değerlendirmeniz nedir?” sorusuna yanıtı şöyle:

Öncelikle DPI’ın konumunu iyi kavramak gerekiyor. DPI, Londra’da belki de İngiltere Dış İşleri Bakanlığı ile ilişki içinde dünyanın çeşitli yerlerindeki siyasi sorunları barışçıl yollarla çözmek ve arabulucuk yapmak isteyen bir kurumdur. Bu kurumun Türkiye’deki Kürt sorunuyla da ilgilenmemesi düşünülemez.

Tam tarihini kestiremem, ama uzun yıllardır DPI Türkiye’de, gerek Oslo sürecinde olsun, gerek sonrasındaki süreçte olsun, Kürtlerle AKP siyasetçilerini veyahut da CHP’den, diğer partilerden belli siyasetçileri toplantılara çağırıp, hatta onları oradaki sorunların nasıl çözüldüğünü gösterme adına Güney Afrika’ya, İrlanda’ya kadar götüren bir kurumdur, bu anlamda epey hamleleri olmuştur.

DPI’ın şöyle bir siyaseti var; savaş başlasa, o ülkede siyasi yollardan çözüm bulunamasa dâhi, taraflarla ilişkiyi kesmiyor. DPI, bir kere bir yerde devreye girmişse ilişkisini kesmiyor.

Öğrendiğim kadarıyla, yine tarafları bir araya getirmek istemiş. Fakat AKP çevreleri, o gidenler, “Biz bu dönemde HDP’lilerle vesaire, böyle bir fotoğraf veremeyiz. Ancak bizi davet ediyorsanız, yalnız geliriz, DPI olarak sizinle görüşebiliriz” adı altında oraya gitmişler. Kürt tarafının olmaması konusunda ısrar etmişler.

Ve artık DPI ile ne konuştular, bunu bilmiyorum. Buna kapalı oturum diyorlar, sonuçları açıklanmaz. Bunu artık hiç kimse konuşmaz. Oraya giden eski bakanlara da sorsanız konuşmazlar. Bizim aldığımız bilgi bu çerçevededir. Ve DPI’ın, HDP’lilerle de bugüne kadar bir ilişki kurduklarını duymadım.

Dicle toplantıyla ilgili önceden bir bilgi sahibi olup olmadığına ilişkin soruya da şu yanıtı verdi: “Hayır, yoktu. Ancak basına yansıdıktan sonra haberimiz oldu. Tıpkı sizin merak ettiğiniz gibi biz de merak ettik. Araştırdık ve anlattığım sonuçlara vardık.”

http://gazetemanifesto.com/2018/05/02/yeni-bir-surec-baslamak-zorunda/