İnadın ve inancın adı: Ernesto Che Guevara..

9 Ekim 1967, dünyanın devrimci ismi haline gelmiş olan Che Guevara’nın ölüm tarihidir.

İnadın ve inancın adı: Ernesto Che Guevara..

9 Ekim 1967, dünyanın devrimci ismi haline gelmiş olan Che Guevara’nın ölüm tarihidir.

Dünya, Che’yi Küba devrimi ile tanısa da Arjantinlidir. Motorsikleti ile ülkesinden Küba’ya yol alması, Batista’ya karşı savaşması, Fidel ve Camilo ile olan dostluğu ve elbette Küba Devrimi’nin öncülerinden olmasıyla kısa hayatına koskoca bir ömrü sığdırmıştır.

Küba tarihinde önemli bir yeri olan Granma yatı ile başlayan yolculukları dünyada iz bırakacaktır. Granma yatı ile Meksika’dan denize açılan 82 kişiden hayatta kalabilen 12 kişiden biridir Che ve 8 Ekim 1967’de Bolivya’da öldürüldüğünden bu yana, dünya sosyalistlerine bir umut olmayı sürdürüyor.

Che, ailesine gönderdiği bir mektupta “Lenin’in görüşleriyle harmanlanmış yerleri görme isteğiyle yanıp tutuştuğunu” söyleyerek, ölüm döşeğindeki anneannesinin başucunda on yedi gün boyunca bekledikten sonra mühendislik fakültesini bırakıp tıp doktoru olmaya karar vererek, kenardaki en çirkin kızları – kendilerini dışlanmış hissetmesinler diye – dansa kaldırarak, Meksika’da yakalandıklarında, Fidel’e söylediği “Benim için devrimi bekletme, beni bırak, Meksikalı yetkililer beni nereye gönderirlerse oradan kavgaya katılırım.” * sözleri ile hafızalara kazınmış bir devrimci doktordur…

* Onur Behramoğlu