30 Mayıs-31 Mayıs 2013: 'Hükümet istifa!' sloganı ülkenin dört bir yanında yankılandı

Türkiye tarihinin en büyük halk ayaklanması olan Haziran Direnişi'nin 5. yılındayız...

30 Mayıs-31 Mayıs 2013: 'Hükümet istifa!' sloganı ülkenin dört bir yanında yankılandı

Haziran Direnişi, 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin, Beyoğlu’nda bulunan ve sadece umumi hizmette kullanılmak koşulu ile tapuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmiş olan Taksim Gezi Parkı’na, İstanbul 6’ncı İdare Mahkemesi ve 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı olduğu halde, Topçu Kışlası’nı Taksim Yayalaştırma Projesi çerçevesinde imar izni olmadan yeniden inşa etmesini engelleme eylemi olarak başlamıştır.

27 Mayıs tarihinde iş makinelerinin parka girmesinin ardından bu haberin sosyal medya aracılığıyla kısa sürede yayılması sonucunda parka direniş çadırları kurulmuş ve buna bile tahammülü olmayan hükümet çadırları yaktırarak aslında büyük bir toplumsal hareketin fişeğini ateşlemiştir.

Bütün bunlar olurken CNN Türk haber kanalının gösterilerin yoğun olduğu sırada penguenlerle ilgili belgesel yayınlaması tepkilere neden olmuştur ve penguen de gösterilerde kullanılan sembollerden biri haline gelmiştir.

Büyük bir direniş devam ederken ve “emri alan” polisin orantısız güç uygulaması sonucunda binlerce kişi yaralanmış ve Türkiye’nin dört bir yanında devam eden protestolarda Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Hasan Ferit Gedik, Ahmet Atakan, Medeni Yıldırım hayatını kaybetmiş, binlerce insanımız yaralanmıştır.