Hafıza-i Beşer | 12 Ocak 2018: Halet Çambel 102 yaşında!

Türkiye’nin arkeoloji alanında yetiştirdiği en önemli isimlerden Prof. Dr. Halet Çambel'i saygıyla anıyoruz…

Hafıza-i Beşer | 12 Ocak 2018: Halet Çambel 102 yaşında!

27 Ağustos 1916 yılında Berlin’de dünyaya gelen Halet Çambel, 12 Ocak 2014’te İstanbul’da 98 yaşında hayatını kaybetmişti.

Halet Çambel ömrünü bilime ve bilimi toplumla buluşturmaya adamış önemli ve değerli bir bilim insanı.
1960 darbesinin ardından ünlü 147’ler listesinde yer alarak üniversiteden ihraç edildi. Bu sırada 1962-1963’te Almanya’da Saarbrücken Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi’ndeki görevine döndü ve Prehistorya Kürsüsü’nü kurdu. Çambel, TÜBİTAK Arkeometri Ünitesi’nin kurulmasında da etkili olmuştur.

Çambel’in Türkiye’de hayata geçirdiği projeler, bugün dünyanın birçok yerinde örnek oluşturur niteliktedir. Bunların en önemlisi 1950’li yıllarda başlayan, ömrünün büyük kısmını verdiği Karatepe-Aslantaş Projesi’dir. Eserlerin yerinde korunması ilkesine dayanan projedeki yöntem, bugün hemen herkesin kabul ettiği ancak o yıllarda dünyada pek de yaygın olmayan bir koruma yöntemidir.

Halet Çambel’in büyük emeklerinin geçtiği diğer projeler ise; Güneydoğu Anadolu Tarihöncesi Araştırmaları Karma Projesi (Çayönü Kazıları), Keban Bölgesi Tarihi Eserleri Kurtarma ve Değerlendirme Projesi ve Aşağı Fırat Kurtarma Kazıları projesidir.

Türkiye’de “yerinde koruma modeli”ni gerçekleştiren ilk arkeolog, ilk Hititolog, Türkiyeli ilk kadın eskrimci ve 1936 yılında Berlin’de yapılan olimpiyatlara eskrimci olarak Türkiye’den katılan ilk kadın sporcu olan Halet Çambel’i saygıyla anıyoruz…