11 Eylül 2001: İkiz Kulelere Saldırı

17 yıl önce bugün emperyalist dünya siyasetinde yeni bir saldırı döneminin bahanesi olarak kullanılacak 11 Eylül saldırısı yaşanmıştı...

11 Eylül 2001: İkiz Kulelere Saldırı

11 Eylül günü, Amerika Birleşik Devletleri’nde iç sefer gerçekleştiren dört yolcu uçağı, el-Kaide üyesi 19 kişi tarafından kaçırıldı. American Airlines’in 11 sefer sayılı uçuşu ile United Airlines’ın 175 sefer sayılı uçuşu, New York’ta bulunan Dünya Ticaret Merkezi’nin sırasıyla kuzey ve güney kulelerine çarptı. İki saat içinde 110 katlı her iki bina da çökerken, 7 Dünya Ticaret Merkezi’nin de arasında bulunduğu çevresindeki bazı yapılar yıkıldı ve bazıları hasar gördü.

Kaçırılan üçüncü uçak, American Airlines’ın 77 sefer sayılı uçuşu, Virginia eyaletine bağlı Arlington Country’de yer alan Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı karargâhı Pentagon’a çarptı. Saldırı sonucunda binanın batı cephesinin bir kısmı yıkıldı. Kaçırılan dördüncü uçak olan United Airlines 93 sefer sayılı uçuşu ise Washington DC’yi hedeflemişti. Ancak yolcuların uçağı kaçıranlara yaptığı müdahale sonrasında uçak, Pensilvanya eyaletindeki Shanksville yakınlarına düştü. Uçaklardaki 19 hava korsanı ve 227 kişi de dahil olmak üzere saldırılar sonucunda 2.996 kişi hayatını kaybetti.

FBI tarafından yürütülen araştırma neticesinde saldırıları gerçekleştiren kişilerin, Usame Bin Ladin’in liderliğindeki El Kaide ile bağlantılı olduğu belirlendi. Saldırıdan birkaç gün sonra yaptığı açıklamayla saldırıların sorumluluğunu reddeden bin Ladin, 2004 yılında yayınladığı videoyla birlikte sorumluluğunu kabul etti. Olay sonrasında Amerika Birleşik Devletleri tarafından Terörizmle Mücadele adı verilen bir kampanya başlatıldı ve bir süre sonra, bin Ladin’in yaşadığı ve Taliban’ın koruması altında el-Kaide’nin etkin olarak faaliyet gösterdiği Afganistan’a karşı, birçok ülkenin de desteklediği savaşa girişildi. Usame bin Ladin ise Mayıs 2011’de Amerika Birleşik Devletleri kuvvetleri tarafından düzenlenen bir operasyonla öldürüldüğü açıklandı.

11 Eylül saldırısını ‘terörle mücadele’ adı altında Ortadoğu’ya müdahalenin aracı haline getiren ABD emperyalizmi, daha sonra da uluslararası terörizme destek verdiği ve kitle imha silahları bulundurduğu yalanıyla Irak’ı hedef haline getirdi. Georghe Bush başkanlığındaki Washginton yönetimi, bütün tepkilere rağmen uluslararası hukuka aykırı olarak 20 Mart 2003 sabahı Irak’a savaş açıp işgal operasyonuna başladı.