“Güneşin Çocukları, İstanbul’un Üç Baharı” belgeselinin ilk gösterimi yapıldı

68 Kuşağı'nın eylemlerini ele alan "Güneşin Çocukları- İstanbul’un Üç Baharı" belgeselinin gösterimi yapıldı.

“Güneşin Çocukları, İstanbul’un Üç Baharı” belgeselinin ilk gösterimi yapıldı

Yönetmenliğini Dilşat Zülkadiroğlu’nun yaptığı, “Güneşim Çocukları- İstanbul’un Üç Baharı” belgeselinin ilk gösterimi Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapıldı.

1968 üniversite işgallerinden Samsun-Ankara Yürüyüşüne, Komer protestosundan 6. Filo eylemlerine ve 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi’ne kadar tarihe damga vurmuş olayları mercek altına alan “Güneşin Çocukları- İstanbul’un Üç Baharı” belgeselinde dönemin 25 tanığının anlatımlarına da yer verildi.

Belgesel gösterimi öncesinde etkinliğe katılan bazı isimler Manifesto‘ya kısa değerlendirmelerde bulundu. Halk müziği sanatçısı Sadık Gürbüz, “Burada olmanın bir özelliği var bizim için. Eski arkadaşlarımızı görüyoruz. Onlarla geçmiş günleri bir daha anıyoruz. Geleceği konuşuyoruz. Aydınlık günlerden karanlık günleri konuşuyoruz. Buradaki insanlar o karanlık günlerin de aydınlanacağını bilen insanlar.” dedi.

Yazar Işıtan Gündüz yaptığı değerlendirmede “Bu kadar eski, devrimci ve hala ayakta insanı görünce heyecanlanıyoruz. O yıllarda 20’li yaşlardaydık. Ülkenin sosyalist olması için mücadele ediyorduk. Temelde bağımsızlık ve demokrasi vardı. Çok seyrek kitap çıkardı. Kitabı anında okuyup saatlerce tartışırdık.” ifadelerini kullandı.

Gazeteci – Yazar Şükran Soner ise “68’in genel değerlendirmesinde ‘bizim 68liler’in bir özellik olduğuna inanlardanım. Tanıklık edenlerdenim aynı zamanda. Bizimkinde bir sentez vardır. Laik cumhuriyetin kazanımlarının üzerine bağımsızlıkçı çizgide, emek odaklı, insan odaklı, bir yeni bileşkenin ürünüdür bizim 68’in çıkışı.” dedi.

Yoğun katılımın gerçekleştiği etkinlik belgesel gösteriminin ardından sona erdi.