Günde 4 işçi iş cinayetine kurban gidiyor

İş cinayetleri ile ilgili hazırlanan rapora göre 16 yılda 21 bin 208 işçinin hayatını kaybetti, 2016 yılında en az 90 işçi, 2017 yılında ise en az 89 işçi iş yerinde intihar etti.

Günde 4 işçi iş cinayetine kurban gidiyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), iş cinayetleri ile ilgili hazırladığı raporda 16 yılda 21 bin 208 işçinin hayatını kaybettiği, 2016 yılında en az 90 işçinin, 2017 yılında da en az 89 işçinin iş yerinde intihar ettiği bilgileri yer aldı.

CHP Parti Meclisi Üyesi, Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, son 16 yılda yaşanan iş cinayetleriyle ilgili bir rapor hazırladı.

‘Havalimanı İşçilerinin Direnişi: İktidar Hayatı Hedef Aldığında Hayat İktidara Direniş Olur’ başlıklı raporda, iş cinayetlerinin yaşanma sebepleri, kadın emekçiler ve çocuk işçilerin verilerine ve işçi ölümü sayılarına yer verildi.

Hazırlanan rapora göre, son 16 yılda 21 bin 800 işçi hayatını kaybetti. Bu sayıya göre, işçi ölümlerinde Avrupa birincisi olan Türkiye’de günde neredeyse 4 işçi iş cinayetine kurban gidiyor. Raporda, kadın emekçilerin ölüm oranındaki artış da dikkat çekiyor. Yüzde 90’dan fazlasının sendikasız, yüzde 75’i ise kayıt dışı çalıştırılan kadın emekçiler güvencesizlik içinde hayatlarını kaybediyor. Raporda yer alan bilgilere göre, 2013 yılından 2018 yılının ilk 6 ayına kadar 722 kadın işçi, aynı dönemde 319 çocuk işçi hayatını kaybetti.

Sendika, toplu sözleşme ve grev hakları iş cinayetlerinin önlenmesinde en önemli etken diyen CHP’li Tekin Bingöl, “Fakat tüm bu hayati haklar işçi sınıfının elinden alınmış, işçi sağlığı, bir hak olmaktan çıkarılmış, sadece maliyeti arttıran bir konuma getirilmiş halde. İşçiliğin ucuzlatılması için işçiler örgütsüzleştirildi ve işçi sağlığı konusunda gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını kontrol etme sürecinde en önemli rolü oynayacak sendikal örgütlenme zayıflatıldı. Tüm bu sebepler her geçen gün iş cinayetlerinin yaşanmasını arttırdı ve emekçiler artık sadece haklarından değil; yaşamlarından da vazgeçen bir yere sürüklendiler” ifadelerini kullandı.