Guatemala'da ölü sayısı 109'a yükseldi

Guatemalalı yetkililer, 10 kişinin daha cesedinin bulunmasıyla ölü sayısının 109'a yükseldiğini kaydetti.

Guatemala'da ölü sayısı 109'a yükseldi

Guatemala’daki Fuego Yanardağı’nda meydana gelen patlamalar nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 109’a çıktı. Ülkede can kayıplarının önlenebileceği iddia edildi. Savcılık tahliyelere ilişkin soruşturma talep etti.

Guatemalalı yetkililer, 10 kişinin daha cesedinin bulunmasıyla ölü sayısının 109’a yükseldiğini kaydetti. Yetkililer, 200’e yakın kişinin hâlâ kayıp olduğunu söyledi.

Ulusal Afet Ajansı’ndan yapılan açıklamada, Fuego Yanardağı’nda meydana gelen patlamalarla harap olan bazı köylerde volkanik atıkların biriktiği ve hâlâ sıcak olduğu belirtilmişti. Açıklamada ayrıca, volkanik atıkların ve iklim koşullarının kurtarma ekipleri için tehlikeli olduğu, bu nedenle arama kurtarma çalışmalarına ara verildiği kaydedilmişti.

Guatemala’da savcılık, Fuego Yanardağı’nda Pazar günü meydana gelen ve yaklaşık 109 kişinin hayatını kaybettiği patlamalarda tahliye protokollerinin uygun şekilde yerine getirilip getirilmediğiyle ilgili soruşturma talep etti.

Hükümetten yapılan açıklamada, soruşturma ile “ihtiyatlı ve zamanında kararlar alınmasını sağlayacak gerekli protokollere” uyulup uyulmadığının araştırılacağı belirtildi.

Afet durum yetkililerinin, Pazar sabahı yanardağda artan faaliyetleri gözlemlediği, ancak başlangıçta tahliyelere gerek olmadığını söylediği ileri sürülüyor.

Öte yandan, yanardağdaki patlamalardan 1,7 milyon kişinin etkilendiği tahmin ediliyor.