G7 Zirvesinde kriz

Kanada’nın ev sahipliğinde yapılan G7 zirvesinde kriz çıktı.

G7 Zirvesinde kriz

G7 olarak bilinen, dünyanın en büyük ekonomisine sahip gelişmiş 7 ülkesinin Kanada’da yaptığı Liderler Zirvesi krizle sona erdi.

Zirveye, ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi getirme kararı ile Donald Trump’ın açıklamaları oldu.

Zirve öncesi “Rusya da orada olmalıydı” sözleriyle dikkatleri üzerine çeken Trump, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun zirvenin kapanışında yaptığı basın toplantısında ABD’nin çelik ve alüminyuma getirdiği ek vergilerle ilgili eleştirilerine tepki gösterdi.

Gümrük vergilerinde ve diğer küresel ticarete bariyer oluşturan uygulamaların azaltılması çağrısı yapan ortak bildirgenin ABD’ye karşı adil olmadığını savunan Trump, twitter hesabından yaptığı açıklamada Kanada Başbakanı için “Dürüst değil ve zayıf” ifadelerini kullandı.

G7 liderlerinin birlikte çektirdiği fotoğrafta da yer almayan Trump “Kanada Başbakanı, ABD gümrük vergileri hakaret gibi. Ama gözümü korkutamazlar demiş. Bu tavır hem dürüst değil, hem zayıf. Bizim gümrük vergilerimiz yüzde 270 vergi uygulanan süt ürünlerine bir yanıt” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı G 7 zirvesinde yayınlanan ortak bildiriye de onay vermedi.

G7 liderlerinin Trump’ı ek vergilerden vazgeçmesi için ikna etmeye çalıştığı tarihi zirveden geriye, Angela Merkel’in resmi Instagram hesabından paylaşılan ve zirveye katılan liderlerin Trump’ın etrafını sardığı fotoğraf kaldı.

Gergin bir atmosferde geçen zirve sonrası Fransa’dan ABD başkanına sert tepki geldi. Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada “Uluslararası işbirliği öfke krizleri ve düşünülmemiş açıklamalarla dikte edilemez” denildi.

G 7; Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nden oluşuyor. G 8 olarak bilinen grup, 2014’te Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi nedeniyle gruptan çıkarılmasıyla G 7 olarak anılmaya başlanmıştı.