Fransa’da onbinlerce kişi, benzin ve motorin zamlarına karşı ayağa kalktı

Hükümetin akaryakıt fiyatlarına getirdiği ek vergilere tepki gösteren yüzbinlerce Fransız eylemci, farklı kentlerde protestolar düzenledi.

Fransa’da onbinlerce kişi, benzin ve motorin zamlarına karşı ayağa kalktı

Fransa’da on binlerce kişi hükümetin akaryakıt zammını protesto etmek amacıyla çeşitli noktalarda otoyollorı kapattı. Sürücüler havalimanlarına giden yolları, otoyol bağlantılarını, otoyol gişelerini ve kavşakları bloke etti.

Araçlarda bulundurulması zorunlu olan reflektörlü sarı yelekleri giyerek eylem yaptıkları için “Sarı Yelekliler” olarak bilinen protestocular, “yeşil vergi” adı altında dizel yakıta yapılması planlanan yüzde 23 zam ile ile benzine yapılması planlanan yüzde 15 zamma tepkili.

50 bin civarında kişinin katıldığı tahmin edilen eylemler sırasında 1 kişi hayatını kaybederken üçü ağır 47 kişinin yaralandığı açıklandı. Polis, olaylar nedeniyle 24 kişinin tutuklandığını, 17 kişinin ise halen sorgulandığını bildirdi.

Ölen kişinin Lyon yakınlarındaki Savoie bölgesinde otoyolda gösteri yapan bir eylemci olduğu ve otomobil çarpması sonucu hayatını kaybettiği açıklandı. Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, protestoya sahne olan otoyolda göstericilerin etrafını sarması üzerine otomobil sürücüsünün paniklediğini ve gaza bastığını, bu sırada sürücünün çarptığı kadın göstericinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “ekonomi reformu” adı altında açıkladığı vergi artışlarıyla ülkenin fosil yakıt kullanımını azaltmak amaçladıklarını öne sürmüştü.