Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Yaşadığımız anlar iki Dünya Savaşı arasına benziyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Avrupa'nın parçalanma ve egemenliğini kaybetme riski"yle karşı karşıya olduğunu öne sürerek, mevcut durumu Birinci ve İkinci Dünya Savaşları arası döneme benzetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Yaşadığımız anlar iki Dünya Savaşı arasına benziyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1. Dünya Savaşı’nın 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla 4 Kasım’da başlayacağı ziyaretler hakkında konuşurken, dikkat çeken ifadeler kullandı.

Fransız gazete Ouest France‘a konuşan Macron, Avrupa’da son dönemde yükselişe geçen faşist akımlara dikkat çekerken “Yaşadığımız anlar, iki savaş arasına benziyor. Korkular, nasyonalist içe kapanmalar, ekonomik krizin sonuçları ile bölünen Avrupa’da, Birinci Dünya Savaşı’ndan 1929 ekonomik krizine kadar Avrupa’daki hayata etki eden neredeyse tüm olguları görmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

“ABD KORUMASINA İHTİYAÇ VAR”

“Avrupa, dış güçlerin müdahalesi ve nasyonalist cüzzamı sonucu parçalanma ve böylece egemenliğini kaybetme riski ile karşı karşıya.” değerlendirmesinde bulunan Macron, Avrupa’nın Amerikan korumasına muhtaç olduğunu, Çin’in gittikçe artan etkisinin görüldüğünü, Rusya’nın ise manipülasyonlarla Avrupa’ya müdahale etmeye çalıştığını kaydetti.

Macron, 11 Kasım’da Paris’te düzenlenecek 1. Dünya Savaşı’nın 100’üncü yıl dönümü anma törenleri öncesi Fransa’nın doğusu ve kuzeyinde temaslarda bulunacağını hatırlatarak, bu ziyaretler sırasında savaşta hayatını kaybedenleri anacağını, ayrıca “yaşananları anlamaya çalışacağını” belirtti.