Erdoğan'dan bu kez Güney Afrika'ya 'kazan kazan' teklifi

Erdoğan: "Her iki ülkenin de faydasına olacak 'kazan kazan' temelli bir yatırım ve ticaret ortamını sunmakta kararlıyız."

Erdoğan'dan bu kez Güney Afrika'ya 'kazan kazan' teklifi

Cumburbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika’da ülkenin iş insanlarıyla akşam yemeğinde bir araya geldi.

Konuşmasına “Filistin davasının yılmaz savunucusu özgür Güney Afrika’nın kurucu lideri ve ilk Cumhurbaşkanı Nelson Mandela’yı saygıyla anıyoruz” diyerek başlayan Erdoğan, iktidara geldiğinde ekonomik olarak çok vahim bir tabloyla karşılaştığını, dönemin yüksek faiz ve enflasyon cenderesini anlatırken, güncel faiz ve enfaslasyondan “İktidara geldiğimizde vatandaşlarımız yüksek faiz, enflasyonun cenderesi altında eziliyordu, iş adamlarımız birkaç ay sonra nasıl bir tabloyla karşılacaklarını kestiremiyordu” dedi.

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Ekonomide ticaret hacmimizi kabullenmem mümkün değil, Güney Afrikalı ve Türkiyeli iş adamlarımız da buna katılır, rakamı yükseltmemiz lazım. İlk etapta 10 milyar dolara çıkartmamız lazım. Sizlere kazan kazan temelli yatırım ve ticaret ortamını sunmakta kararlıyız. Bizim görevimiz yatırımcıların önünü açmaktır. Ancak bu sadece devlet adamlarının çabalarıyla olamaz. Afrika ülkeleriyle ortak noktalarımızın çok daha fazla olduğuna inanıyorum.”

Erdoğan “Güney Afrika’da insanlar kendi topraklarından çıkan elmasa, altına sahip olabilmek için çok ciddi bedeller ödemiştir.” dedikten sonra  “Her iki ülkenin de faydasına olacak ‘kazan kazan’ temelli bir yatırım ve ticaret ortamını sunmakta kararlıyız” dedi.

Afrika’ya dönük kıtanın kaynaklarını gasp etmeye çalışanlara ve yeni sömürge heveslilerine değindiği konuşmasında Erdoğan, Afrika’nın hakiki dostu ve kader ortağı olmak istiyoruz dediği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Afrika’nın ihtiyacı, yeni mürebbiyeler, kıtanın kaynaklarını farklı yollarla gasp etmeye çalışan yeni sömürge heveslileri değildir. Afrikalı kardeşlerimizin yıllardır özlemini çektiği şey tarihlerine, kültürlerine, geleneklerine, dillerine saygı duyan gerçek dostlardır. Türkiye olarak Afrika’nın hakiki dostu, kader ortağı olmak istiyoruz. Hedefimiz birlikte kazanmak, birlikte başarmaktır”